Co siedzi w makaronie instant? Sprawdź, zanim zjesz
Makaron instant nie zawiera żadnych odżywczych składników. Zamiast tego posiada wiele konserwantów takich jak: utylowany hydroksyanizol i t-butylohydrochinol, które wpływają szkodliwie na nasz organizm. Według badań, regularne spożywanie makaronu instant zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Osoby bardziej podatne na szkodliwe właściwości tej przekąski, mogą odczuwać takie objawy jak: silne bóle głowy, drętwienie jamy ustnej i języka, bóle w okolicach klatki piersiowej oraz nadpobudliwość.
Jak zauważyli lekarze ze szpitala Massachusetts General Hospital, to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie jest trawione bardzo powoli. Przez to znacznie obciąża układ pokarmowy i pozostaje w naszym żołądku przez długi czas (nawet 30 godzin).
Jedzenie zupek chińskich i innych potraw zawierających makaron instant, powoduje również wzrost poziomu cukru we krwi, trójglicerydów oraz cholesterolu. Poza tym objadanie się tego typu przekąskami powoduje szybki przyrost tłuszczu w jamie brzusznej. Częsta konsumpcja gotowych dań instant zwiększa też ryzyko cukrzycy, zawału serca lub udaru.
Makaron instant posiada dużo tłuszczów, ponieważ jest w nich wstępnie smażony. Zawiera też glutaminian sodu, dodawany w celu poprawienia smaku oraz dużą ilość soli. Sól może przyczynić się do powstawania schorzeń układu krążenia i chorób serca.
Jeżeli dopadnie nas głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, lepszym rozwiązaniem będzie sięgniecie po zdrowe przekąski: owoce, warzywa lub orzechy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.