Przepis na napój drożdżowy
Drożdże kosztują zaledwie 0,85 gr -1,30 zł za 100 gramów, a można z nich wyczarować napój, który działa jak drogie kosmetyki czy suplementy. Przygotowanie zdrowotnej mikstury zajmie ci tylko chwilę. Potrzebujesz trzech składników: 1/3 kostki świeżych drożdży (ok.30 g), 250 ml wrzącej wody, 1 łyżeczka miodu naturalnego.
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Do przyrządzenia napoju można użyć zarówno drożdży piekarniczych, kefirowych, winnych lub piwowarskich. Wszystkie należą do gatunku jednokomórkowych grzybów Saccharomyces cerevisiae. Po prostu każde z nich są wykorzystywane do innych celów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na początku świeże drożdże należy zalać wrzącą wodą lub zagotować. Kiedy się rozpuszczą, studzimy mieszankę i jedną szklankę pijemy rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Żeby poprawić specyficzny smak mikstury, drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody, zalewamy szklanką mleka i dodajemy odrobinę miodu lub cukru.
Napój pijemy 2-3 razy w ciągu tygodnia. Kuracja drożdżowa daje efekt już po miesiącu, ale nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Po tym czasie trzeba zrobić sobie przerwę.
Dlaczego warto pić drożdżową miksturę?
W drożdżach znajdziemy takie elementy jak witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, selen, chrom, magnez, potas i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości wielu cennych substancji drożdżowy napój usprawnia pracę układu immunologicznego, redukuje objawy zmęczenia, dodaje energii, poprawia samopoczucie. Ponadto ze względu na zawartość składników drożdże doskonale wzmacniają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Zobacz także: To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady
Poza tym jest niskokaloryczny - 100 g drożdży zawiera ok. 90 kcal. Po drożdżową miksturę powinny regularnie sięgać osoby skarżące się na biegunkę, trądzik, wypadające włosy i problemy z zasypianiem. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tego domowego preparatu. Napoju z drożdży nie powinny spożywać pacjenci ze stanami zapalnymi jelit i nawracającymi infekcjami wywołanymi przez drożdżaki Candida albicans.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.