Korzyści z picia soku marchwiowego
Sok z marchwi jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Popijanie go od czasu do czasu może się opłacić — jedna szklanka ma zaledwie 96 kalorii, mnóstwo potasu, witaminy A i beta-karotenu.
Zobacz także: Pokazała, jak uratować starą marchewkę. Film jest hitem
Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten 3, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspomagającą produkcję kolagenu — białka niezbędnego do utrzymania elastyczności skóry. Jedną z bardziej znanych korzyści beta-karotenu jest promowanie zdrowia skóry i opóźnianie zmian związanych z wiekiem.
Zawartość witaminy C w soku z marchwi może dodatkowo wspomagać syntezę kolagenu, wzmacniając włosy i przyczyniając się do uzyskania świeżej cery. Spożywanie sok z marchwi lub jedzenie całego warzywa obniża ryzyko raka żołądka aż o 26 proc. Zapobiega też rozwojowi nowotworów piersi i prostaty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzięki witaminie A sok z marchwi może również korzystnie wpływać na zdrowie hormonalne, wspierając prawidłowy rozwój i funkcjonowanie hormonów reprodukcyjnych.
Sok z marchwi zawiera również kwas foliowy, niezbędny składnik odżywczy dla kobiet w ciąży, który wspomaga rozwój płodu i pomaga zapobiegać wadom wrodzonym.
Przeciwutleniacze znajdujące się w soku z marchwi, mogą chronić przed stresem oksydacyjnym i wpływać na równowagę hormonalną.
Beta-karoten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia oczu. Naukowcy odkryli, że beta-karoten może zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a witamina A chroni powierzchnię oka i odgrywa kluczową rolę w widzeniu w nocy.
Obecność witaminy A i przeciwutleniaczy w soku z marchwi może pomóc chronić płuca przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Badanie z udziałem 21 tys. uczestników wykazało, że osoby o najwyższym spożyciu witaminy A, beta-karotenu i witaminy C mogły pochwalić się zdrowszymi płucami niż osoby, które spożywały ich mniej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.