Dla wielu osób smak czystej kawy bez żadnych dodatków jest wręcz niemożliwy do przełknięcia. Stąd popularność białej kawy, do której najpopularniejszym dodatkiem jest mleko.
I choć zdania w tej kwestii są podzielone, wielu dietetyków twierdzi, że świeże niskotłuszczowe mleko dodane do kawy nie tylko zwiększa jej walory smakowe, ale działa też prozdrowotnie.
Dobrym zamiennikiem krowiego mleka są też coraz bardziej modne mleka roślinne. Latte na owsianym czy flat white z dodatkiem mleka migdałowego nie tylko podnoszą walory smakowe napoju, ale przełamują jego charakterystyczną gorzką nutę. Ważne jednak aby sprawdzać czy w dodatku napoju nie ma cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uwagę jednak warto zwrócić na popularne przed laty mleka w proszku lub sypkie śmietanki. Ze względu na wysoki stopień przetworzenia, nie stanowią one wartościowego dodatku do kawy.
Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru. Nawet jedna łyżeczka znacząco podnosi poziom glukozy, co może przyczyniać się do zachorowań na cukrzycę typu 2. Ostrożności, zdaniem dietetyków wymagają także słodziki czy inne zamienniki cukru.
Pozornie zdrowsze od cukru, czasem mogą zaskoczyć długim i skomplikowanym składem, który może szkodzić.
Warto natomiast sięgać, choć z umiarem po naturalne, słodkie zamienniki jak erytrol, stewia czy ksylitol. Z innych dodatków, które przysłużą się naszemu zdrowiu warto sięgnąć po miód, przyprawy (kardamon, cynamon) i kakao.
Czytaj także: Dodaj do kawy. Twój organizm Ci podziękuje