Nie pij takiej kawy. Poważnie może zaszkodzić twojemu zdrowiu

89

Wiele osób nie umie wyobrazić sobie dobrego poranka bez kubka gorącej i ożywczej kawy. O popularności tego napoju świadczą też długie listy pozycji w kawiarnianych menu. Kawa z mlekiem, słodkimi syropami czy parzona na kilkanaście sposobów, to obecnie standard. Okazuje się jednak, że niektóre z tych dodatków mogą szkodzić naszemu zdrowiu.

Nie pij takiej kawy. Poważnie może zaszkodzić twojemu zdrowiu
Kawa z takimi dodatkami może nam szkodzić (Pixabay)

Dla wielu osób smak czystej kawy bez żadnych dodatków jest wręcz niemożliwy do przełknięcia. Stąd popularność białej kawy, do której najpopularniejszym dodatkiem jest mleko.

I choć zdania w tej kwestii są podzielone, wielu dietetyków twierdzi, że świeże niskotłuszczowe mleko dodane do kawy nie tylko zwiększa jej walory smakowe, ale działa też prozdrowotnie.

Dobrym zamiennikiem krowiego mleka są też coraz bardziej modne mleka roślinne. Latte na owsianym czy flat white z dodatkiem mleka migdałowego nie tylko podnoszą walory smakowe napoju, ale przełamują jego charakterystyczną gorzką nutę. Ważne jednak aby sprawdzać czy w dodatku napoju nie ma cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Uwagę jednak warto zwrócić na popularne przed laty mleka w proszku lub sypkie śmietanki. Ze względu na wysoki stopień przetworzenia, nie stanowią one wartościowego dodatku do kawy.

Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru. Nawet jedna łyżeczka znacząco podnosi poziom glukozy, co może przyczyniać się do zachorowań na cukrzycę typu 2. Ostrożności, zdaniem dietetyków wymagają także słodziki czy inne zamienniki cukru.

Pozornie zdrowsze od cukru, czasem mogą zaskoczyć długim i skomplikowanym składem, który może szkodzić.

Warto natomiast sięgać, choć z umiarem po naturalne, słodkie zamienniki jak erytrol, stewia czy ksylitol. Z innych dodatków, które przysłużą się naszemu zdrowiu warto sięgnąć po miód, przyprawy (kardamon, cynamon) i kakao.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić