Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie

7

Kilkadziesiąt lat temu jajka były dietetycznym wrogiem numer jeden, jakiś czas temu wróciły jednak do łask. Co się zmieniło? Czy rzeczywiście można jeść bez ograniczeń?

Nie ryzykuj. Nie każdy może jeść codziennie
Czy jajka można jeść codziennie? (Licencjodawca, Irina Marwan)

— W latach 60. i 70. XX wieku jajka uznawane były za głównego wroga zdrowia serca, głównie ze względu na to, że odkryto, iż wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko chorób serca, a jajka są bogate w cholesterol. Dziś wiemy, że tłuszcze nasycone w żywności, takie jak czerwone mięso, masło, ser i pełnotłuste produkty mleczne, mają większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż cholesterol w jajkach. Jajka, na tym początkowym etapie, obarczono winą niewspółmierną do rzeczywistości — wyjaśnia w rozmowie z The Washington Post Bonnie Liebman, dyrektor ds. żywienia w amerykańskim Centrum Nauki w Interesie Publicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak kupić dobre jajka?

Jak często można jeść jajka?

Mimo to, podstawowe zasady dotyczące jaj pozostają niezmienne. Nadal trzeba być ostrożnym, ale jest to kwestia, która powinna być rozpatrywana indywidualnie – w zależności od stanu zdrowia konkretnej osoby. Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone niewydolnością dziennie. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Osoby starsze – te, których poziom cholesterolu mieści się w normie — mogą spożywać nawet do dwóch jajek dziennie.

Dlaczego jajka nie są aż tak szkodliwe?

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość (lub jej brak) tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.

— Wiele osób nie wie, że tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie — mówi Donald Hensrud, profesor medycyny prewencyjnej i żywienia na Mayo Clinic College of Medicine oraz konsultant w dziedzinie medycyny wewnętrznej w Mayo Clinic.

Nie oznacza to, że cholesterol w diecie jest zupełnie nieszkodliwy. Oba te czynniki w organizmie jeszcze bardziej maksymalizują ryzyko. Oznacza to, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jajek wraz z dodatkami, które często im towarzyszą: bekonem, kiełbasą lub maślanymi tostami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić