Właściwości odżywcze pomidorów
Pomidory są bogate w witaminy, minerały i związki bioaktywne. Do najważniejszych zawartych w nim składników odżywczych należą witamina C (pomagająca w walce z wolnymi rodnikami), potas (regulujący ciśnienie krwi), likopen (przeciwutleniacz), foliacyna (ważną dla produkcji i naprawy DNA) oraz witamina K (kluczowa dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi).
Korzyści płynące ze spożywania pomidorów
Ochrona serca. Likopen, obecny w pomidorach, został powiązany z redukcją ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że regularne spożywanie likopenu może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
Zobacz także: Najzdrowsza odmiana pomidorów. Jedz, póki trwa sezon
Profilaktyka nowotworowa. Liczne badania wskazują, że likopen może również przeciwdziałać niektórym nowotworom, w tym rakowi prostaty.
Wspomaganie zdrowia skóry. Witamina C w pomidorach pomaga w produkcji kolagenu, białka niezbędnego do zdrowia skóry, włosów i paznokci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsparcie zdrowia oczu. Pomidory są źródłem luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które mogą chronić oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejszyć ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Potencjalne zagrożenia
Pomidory należą do rodziny roślin psiankowatych, co oznacza, że zawierają naturalne związki zwane alkaloidami – np. solaninę, która ma za zadanie chronić roślinę przed szkodnikami, grzybami i chorobami.
Wysokie dawki solaniny mogą być toksyczne i nasilać w organizmie stany zapalne.
Od pewnego czasu pomidory cieszą się złą sławą. Coraz więcej osób obawia się, że jedzenie pomidorów i przetworów pomidorowych nasili stany zapalne. Sęk w tym, że aby alkaloidy rzeczywiście nam zaszkodziły, musielibyśmy zjeść ich bardzo dużo. O wiele więcej niż znajdziemy w porcji sałatki lub w sosie pomidorowym do pizzy - pisze Carolyn Williams, ekspertka w dziedzinie żywienia.
Solanina spożywana w bardzo dużych ilościach może spowodować zaburzenia trawienne i nudności, ale o wiele bardziej prawdopodobne jest to, że doświadczymy tego stanu po spożyciu niedojrzałych ziemniaków niż dojrzałych pomidorów.
Wśród innych zagrożeń związanych ze spożywaniem pomidorów znajdują się reakcje alergiczne oraz potencjalny wpływ na działanie niektórych leków - zwłaszcza tych stosowanych w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.