Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śródbłonek
Śródbłonek jest cienką warstwą otaczającą naczynia krwionośne, tętnice, żyły, naczynia włosowate, serce i układ limfatyczny. Odgrywa ogromną rolę m.in. w regulacji przepływu krwi i procesie jej krzepnięcia.
Niewłaściwa dieta i styl życia mogą spowodować uszkodzenie śródbłonka, prowadząc do wystąpienia chorób serca.
Żurawina na serce
W głównej fazie badania wzięło udział 45 zdrowych mężczyzn, których zadaniem było spożywanie 9 gramów sproszkowanej żurawiny dziennie (odpowiednika ok. 100 gramów całych owoców). Badanie trwało miesiąc.
Przed i po spożyciu żurawiny naukowcy przeprowadzili u uczestników test FMD ("Flow-Mediated Dilation" - rozszerzenie indukowane przepływem), który jest metodą oceny zdrowia naczyń krwionośnych, szczególnie funkcji śródbłonka.
Test wykazał wzrost FMD po spożyciu żurawiny, co sugeruje, że codzienne spożywanie suszonej żurawiny w proszku może poprawić funkcje naczyniowe u zdrowych mężczyzn.
Poza tym zawartość polifenoli w żurawinie odgrywa rolę kardioprotekcyjną, co wykazano w metabolitach, które naukowcy byli w stanie zidentyfikować w osoczu badanych.
Badanie miało jednak ograniczony czas trwania, a wśród uczestników byli sami zdrowi mężczyźni. Nie wiadomo więc, w jaki sposób spożycie sproszkowanej żurawiny zadziałałoby na kobiety lub osoby chore.
Żurawina a rak żołądka
- Oprócz korzyści dla zdrowia serca, spożycie żurawiny może wspierać zdrowie jelit. Te owoce mogą być naturalnym sposobem walki z Helicobacter pylori, czyli główną zidentyfikowaną przyczyną raka żołądka. W jednym z badań udowodniono, że picie soku żurawinowego - zawierającego 44 mg proantocyjanidyn na porcję 240 ml - dwa razy dziennie przez osiem tygodni spowodowało 20-procentowe zmniejszenie częstości infekcji Helicobacter pylori u dorosłych uczestników z Chin - mówi autor książki "Fueling Male Fertility" Lauren Manaker.
Żurawina może się więc okazać świetnym dodatkiem do porannej owsianki z wielu różnych powodów!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.