Jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej czy karaibskiej, gdyż dodaje potrawom wspaniały, kokosowy aromat. Doskonale nadaje się do smażenia, ale można wykorzystywać go również na zimno, gdyż właśnie w takiej formie ma najwięcej właściwości prozdrowotnych.
Olej kokosowy słynie ze swoich właściwości antywirusowych, antygrzybicznych i antybakteryjnych. Wystarczą dwie łyżki oleju kokosowego dziennie, aby wzmocnić działanie układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji. Ten rodzaj tłuszczu pomaga kobietom w ciąży pozbyć się zgagi, porannych mdłości i zaparć, które często towarzyszą przyszłym mamom.
Olej kokosowy niszczy szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym i łagodzi podrażnienia żołądka. Ten tłuszcz dodaje również energii, dlatego w celu silnego pobudzenia, dodawany jest do kawy. Z kolei stosowany zewnętrznie ujędrnia i nawilża skórę, pomaga pozbyć się problemów skórnych, ale co najważniejsze – zapobiega rozstępom.
To doskonałe źródło witaminy E, dlatego nie tylko zadba o ciało przyszłej mamy, ale też o delikatną i wrażliwą skórę dziecka. Uważa się bowiem, że to jeden z najzdrowszych, naturalnych produktów do dziecięcej pielęgnacji. Olej kokosowy nie zawiera substancji drażniących czy chemicznych dodatków. Wykazuje działanie kojące i regenerujące. Jest wykorzystywany od lat przez rodziców dzieci zmagających się z pieluszkowym zapaleniem skóry.
Może być stosowany jako balsam do ciała, ale też z powodzeniem zastąpi preparaty myjące dla dzieci. W tym celu należy zmieszać równe ilości szarego mydła, oleju kokosowego i wody. Tak postały produkt na pewno zapewni skórze dziecka odpowiednią ochronę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.