Polskie ryby słodkowodne. Które są najlepsze?
Czy ryby słodkowodne są gorsze niż ryby morskie? Absolutnie nie! Te żyjące w polskich jeziorach i rzekach zawierają witaminy i składniki mineralne, a w dodatku są mniej tłuste i nie kumulują rakotwórczej rtęci czy dioksyn. Jakie polskie ryby słodkowodne są zatem najzdrowsze?
Zobacz także: Toksyczna ryba. Lepiej sobie daruj
Szczupak to ryba lekkostrawna i bogata w kwas foliowy, co sprawia, że powinny po nią sięgać kobiety w ciąży. Eksperci podkreślają, że jedzenie szczupaków nie powoduje zgagi i posiada witaminy niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.
Kolejną rybą słodkowodną, na którą warto postawić jest okoń. To bogate źródło witaminy D, o której podaż warto dbać przez cały rok. Ta ryba jest w szczególności polecana dzieciom, nastolatkom i seniorom, którzy cierpią na demineralizację kości.
Zobacz także: Uważaj na te ryby. Co czwarta partia to przekręt
Na liście najlepszych ryb z polskich rzek i jezior znalazł się również węgorz. Jest to produkt polecany zwłaszcza osobom chcącym zadbać o wzrok. Wśród ryb słodkowodnych to właśnie węgorz zawiera najwięcej witaminy A.
Kolejną rybą wartą polecenia jest pstrąg, w którym znajdziemy spore ilości potasu wpływającego pozytywnie na układ krążenia. Znajdziemy w nim również cenną witaminę B12. Pstrąg nie kumuluje rtęci ani dioksyn.
Ostatnią rybą dobrze znaną miłośnikom słodkowodnych przysmaków jest sandacz. To produkt pełen białka, dlatego polecany jest osobom aktywnym fizycznie, dbającym o rozbudowę masy mięśniowej i pracującym fizycznie. Ma niewiele kalorii, ale zapewnia uczucie sytości na dłużej. Znajdziemy w nim również duże ilości kwasów tłuszczowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.