Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Niedoceniany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol

22

Nadciśnienie to jeden z głównych czynników ryzyka udaru mózgu. Sprawa jest poważna. Żeby obniżyć ciśnienie tętnicze i tym samym uniknąć poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, należy przede wszystkim zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. Które produkty, warto włączyć do codziennego jadłospisu?

Niedoceniany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol
Słodkie ziemniaki zawierają duże ilości błonnika (Funwithfood)

Łosoś

Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Harvard Medical School potwierdziły, że spożywanie ryb kilka razy w ciągu tygodnia pomaga zmniejszyć ryzyko udaru. W testach wzięło udział ok. 5 tys. osób, mających 65 lat i więcej. Zdaniem naukowców, kwasy omega-3, obecne w takich rybach jak łosoś, tuńczyk czy makrela, redukują stany zapalne w tętnicach, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi i zapobiegają pojawieniu się zakrzepów. Poza regularnym jedzeniem tłustych ryb morskich należy również ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa, które jest bogate w tłuszcze nasycone.

Czarna fasola

W tej odmianie fasoli znajdziemy m.in. cynk, potas, magnez, miedź, żelazo i molibden. Czarna fasola zawiera również antocyjany. Są to związki, które uszczelniają i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym nasz układ krążenia. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zjeść przynajmniej kilka ziaren czarnej fasoli raz na tydzień.

Owsianka

Płatki owsiane mają w sobie sporo błonnika pokarmowego, który obniża cholesterol. Warto zacząć dzień od zdrowego posiłku i tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu w późniejszych latach życia.

Migdały

Spożywanie jednej małej garści migdałów w ciągu dnia obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi i utrzymuje ściany tętnic w dobrej kondycji. Regularne sięganie po nasiona owoców migdałowca dostarczy do naszego organizmu odpowiednie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych.

Słodki ziemniak

Słodkie ziemniaki zawierają znaczne ilości błonnika, który reguluje poziom cholesterolu w krwiobiegu. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, co sprawia, że chronią nasz układ krążenia przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i złogów.

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić