Olej z rokitnika jest tłoczony na zimno, a podczas produkcji wykorzystuje się nasiona i pulpę owocową. Wyróżnia się pomarańczowo-czerwoną barwą, owocowym zapachem i jest doskonałym dodatkiem do sałatek, dressingów i sosów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto również zwrócić uwagę nie tylko na kulinarne walory tego produktu, ale także na niezwykłe prozdrowotne właściwości. W oleju z rokitnika znajdziemy m.in.: witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, sterole roślinne, garbniki, związki fenolowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Dzięki obecności wielu cennych elementów wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Olej przygotowany na bazie rokitnika pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych i rozwoju zawału serca, udaru mózgu czy choroby wieńcowej. Ten rodzaj tłuszczu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Poza tym olej z rokitnika usprawnia pracę układu immunologicznego i sprawia, że nasza skóra staje się bardziej elastyczna, nawilżona i mniej pomarszczona. Nadaje się do użytku zewnętrznego i doskonale sprawdza się przy leczeniu takich dolegliwości jak odmrożenia, oparzenia, wysypki, skaleczenia, ugryzienia przez owada, otarcia i stany zapalne błon śluzowych Po olej z rokitnika powinny sięgać również osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, zatwardzenie, wrzody żołądka oraz niedrożność i zapalenie jelit.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.