Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym "Nutrients" potwierdziły, że regularne spożywanie czarnej fasoli jest bardzo istotne dla pacjentów z cukrzycą.
Naukowcy sprawdzili, jaki wpływ glikemiczny wywiera 50 gramów trzech wybranych przez nich produktów spożywczych na organizmy zdrowych, dorosłych kobiet. Posiłki testowe, które zostały użyte w eksperymencie, to: sam biały ryż, czarna fasola z ryżem oraz ciecierzyca z ryżem. Uczestniczki były podzielone na trzy grupy i w każdej z nich śniadanie składało się z jednej z wybranych potraw.
Kobiety spożywały swój pierwszy posiłek zaraz po pobraniu od nich próbek krwi. Kolejnych pobrań krwi dokonano 30, 60, 90 i 120 minut po posiłku. Próbki krwi zostały poddane analizie w celu sprawdzenia stężenia glukozy.
Po wykonaniu badań okazało się, że spożywanie czarnej fasoli i ciecierzycy znacznie poprawia odpowiedź glikemiczną. Pozytywny wpływ na glikemię odnotowano nawet w przypadku, gdy tym zdrowym produktom towarzyszył biały ryż, który ma wysoki indeks glikemiczny.
Zobacz także: Dziwny objaw. Ostrzega, że cukrzyca zaatakowała organizm
Wyniki eksperymentu sugerują, że nie tylko osoby chore na cukrzycę powinny regularnie sięgać po czarną fasolę, jak również po ciecierzycę. Stała obecność tych produktów w diecie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dotyczy to zwłaszcza osób obciążonych genetycznie tą chorobą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.