Nie wyobrażasz sobie wypicia filiżanki kawy bez słodkiego dodatku? Naukowcy mają na to wytłumaczenie. Okazuje się, że nawet jedna filiżanka napoju bogatego w kofeinę może zmieniać sposób, w jaki odbieramy słodki smak. To z kolei sprawia, że nachodzi nas ochota na podjadania słodkich przekąsek.
Czytaj także: Obniża cukier, wspomaga trzustkę. Wystarczą dwie łyżki
Naukowcy z Uniwersytetu Cornella w Nowym Jorku zdecydowali się na przeprowadzenie eksperymentu naukowego. Ochotnicy, którzy wzięli w nim udział, zostali podzieleni na dwie grupy. W badaniu wzięło udział łącznie 107 osób. Pierwsza grupa testowała kawę zwykłą zawierającą 200 miligramów kofeiny dodanej w warunkach laboratoryjnych. Druga grupa piła kawę bezkofeinową. Ochotnicy mieli za zadanie posłodzenie swoich napojów, a następnie musieli ocenić stopień słodkości spożywanej kawy. Uczestnicy eksperymentu nie wiedzieli, jaką kawę pili.
Okazało się, że ci, którzy pili kawę z kofeiną, oceniali ją jako zdecydowanie mniej słodką. Mechanizm działania kofeiny zmniejsza zdolność do odbierania słodkiego smaku, dlatego osoby biorące udział w eksperymencie miały ochotę na dodatkową porcję czegoś słodkiego.
Co ciekawe, w drugiej części badania uczestnicy oceniali poziom pobudzania, jakie odczuwali po wypiciu kawy. Był on bardzo zbliżony, w dodatku ochotnicy nie potrafili stwierdzić, czy pili kawę bezkofeinową, czy z kofeiną. W tym przypadku naukowcy uważają, że może chodzić o efekt placebo.
Czytaj także: Objaw nieuleczalnej choroby. Zwróć uwagę na ten kształt