Witamina B12. Gdzie występuje i jaką funkcję pełni w organizmie?
Witamina B12 jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny do właściwego funkcjonowania. Pomaga utrzymać w dobrej kondycji układ nerwowy, krwionośny i pokarmowy.
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tej witaminy mają podroby, np. wątróbka. Znajduje się ona także w rybach, jajkach, wołowinie i cielęcinie. W mniejszym stopniu można spotkać ją w mleku, przetworach mlecznych lub wieprzowinie.
Niedobór witaminy B12
Aby utrzymać wystarczający poziom tej witaminy w organizmie należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, wtedy unikniemy zaburzeń związanych z jej niedoborem. Osoby, którym brakuje witaminy B12 powinny spożywać więcej mięsa, ryb, jajek i produktów mlecznych.
Jednym z objawów niedoboru tej witaminy jest ból kończyn (zwykle nóg). Zdarza się też uczucie drętwienia, mrowienia lub osłabienia. Takie dolegliwości mogą oznaczać neuropatię – stan chorobowy układu nerwowego. Polega on na zaburzeniach prawidłowego przewodzenia informacji ruchowych wewnątrz kończyny. Neuropatie leczy się głównie masażami i rehabilitacją.
Innymi objawami niedoboru witaminy B12 mogą być:
- zawroty głowy,
- bladość,
- duszność,
- osłabienie,
- szybka akcja serca,
- utrata apetytu,
- problemy z oddawaniem moczu i potencją,
- spadek wagi,
- nudności,
- depresja.
Zobacz też: Urlop w trakcie pandemii. Polacy szukają miejsc na odludziu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.