Dla wielu osób grill bez aluminiowych tacek nie istnieje, bowiem nie są oni w stanie wyobrazić sobie jedzenia kiełbasy czy karkówki prosto z brudnego rusztu. Inni radzą sobie całkowicie bez nich. Warto jednak zdawać sobie sprawę z jeszcze jednej ukrytej funkcji aluminiowych tacek na grilla.
Czytaj także: 3 szybkie sałatki na grilla. Główny składnik: ziemniaki
Nieznana funkcja aluminiowych tacek. Dzięki nim grillowanie jest dużo zdrowsze
Aluminiowe tacki służące do grillowania mają uwypuklenia oraz rynienki. Na rantach znajdują się także prostokątne otwory. Nie jest to wcale przypadek.
Rynienki na tacce mają kumulować tłuszcz wypływający z mięsa. Pozwala to uniknąć jego wyciekania na rozżarzone węgle. Dym który powstaje w wyniku takiego spalania jest rakotwórczy.
Czytaj także: Pizza z grilla. Przepis, którym zaskoczysz znajomych
Groźny dym ze spalania tłuszczu. Może prowadzić do chorób nowotworowych
Tłuszcz w procesie spalania zmienia się w kancerogenne związki z grup PAH (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) i HCA (heterocykliczych aminów aromatycznych). Ich szkodliwy wpływ na zdrowie został potwierdzony w wielu badaniach naukowych.
Eksperci podkreślają, że częste spożywanie potrwa z grilla może prowadzić do zwiększonego ryzyka występowania niebezpiecznych chorób, w tym nowotworów. Aby je minimalizować należy unikać spożywania przypalonych potraw. Podczas grillowania należy także w miarę możliwości używac aluminiowych tacek.
d Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?