Produkty, które podrażniają żołądek
Chociaż jabłka i gruszki zawierają duże ilości cennych dla zdrowia pektyn, to jedzona na czczo mogą być przyczyną wzdęć, biegunki i bólu żołądka. Lepszym wyborem będzie spożywanie tych zdrowych owoców w towarzystwie kanapki, sałatki z chrupiącym pieczywem lub owsianki.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Niewskazane jest również picie zbyt dużych ilości kawy, która zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Nie powinno się również sięgać po małą czarną na pusty żołądek. Może bowiem wtedy powodować refluks.
Kolejną pozycją na zakazanej liście są owoce cytrusowe. Cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki wpływają drażniąco na ściany żołądka. Ich również nie wolno spożywać na czczo. Jedzone przed pierwszym posiłkiem powodują nudności, zgagę oraz silny ból żołądka.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Niewskazane są również bardzo zimne lub bardzo gorące dania. Wysoka temperatura posiłku podrażnia błonę śluzową przełyku i żołądka, z kolei zbyt niska temperatura jedzenia sprawia, że żołądek musi pracować intensywniej.
Negatywnie na żołądek wpływa też sięganie po używki, takie jak alkohol i papierosy. Nasz żołądek nie znosi takiego połączenia. Podczas picia wysokoprocentowych trunków żołądek musi wytwarzać większe ilości kwasu, a ten z kolei podrażnia jego błonę śluzową. Z kolei papierosy wpływają na produkcję związków, które chronią żołądek przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. To sprawia, u osób, które sięgają po alkohol i lubią przy tym zapalić, ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe wzrasta aż o 30 procent.
Również niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLZP) mogą wyrządzić krzywdę naszemu żołądkowi i doprowadzić do niebezpiecznych stanów zapalnych tego narządu. Popularne tabletki przeciwbólowe hamują wydzielanie prostaglandyn, które chronią błonę śluzową żołądka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.