Jednym z najgorszych produktów, który możemy wybrać, przygotowując pierwszy posiłek w ciągu dnia, jest białe pieczywo. Do jego wypieku używana jest mąka pszenna o wysokim przemiale.
Nie znajdziemy w niej otrębów i zbyt wielu cennych witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Poza tym pieczywo wytworzone z bardzo drobno zmielonej mąki ma wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że poziom cukru w naszym organizmie szybko rośnie i gwałtownie spada.
Dlatego jedzenie na śniadanie kanapek z białego pieczywa może powodować, że już na samym początku dnia poczujemy się senni i zmęczeni. Należy też pamiętać, że stała obecność takiego pieczywa w naszej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, insulinooporności oraz cukrzycy.
Lepszym wyborem będzie pieczywo typu graham, wytwarzane z grubo mielonej mąki pszennej. Zawiera ono sporo składników mineralnych i usprawnia proces trawienny. Dlatego jedząc je regularnie unikniemy problemów z wypróżnianiem.
Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste. Tego typu wypieki powstają z pełnych ziaren pszenicy lub żyta. Zawierają więcej błonnika i składników odżywczych niż białe pieczywo. Regularne sięganie po tego rodzaju produkty nie spowoduje nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi.
Jedząc je, nie musimy się obawiać znacznej ilości pustych kalorii i kolejnych nadprogramowych kilogramów. Pieczywo pełnoziarniste dostarcza do organizmu odpowiednią ilość węglowodanów i sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni. Poza tym pozytywnie wpływa na pracę jelit, dzięki czemu dba o naszą odporność.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.