Ziemniaki w lodówce
Ziemniaki charakteryzują się tak wysokim indeksem glikemicznym, że efekt ich spożycia jest zbliżony do efektu spożycia czystej glukozy.
Mają jednak szereg właściwości, które mogą to zrekompensować: w określonych okolicznościach zawierają skrobię oporną (zapobiegającą rozwojowi raka okrężnicy i jelita grubego, obniżającą poziom cholesterolu i regulującą gospodarkę lipidową), minerały (żelazo, cynk, miedź, sód, wapń, magnez, potas, fosfor), witaminę C, witaminy z grupy B, błonnik, polifenole i karotenoidy.
Warto więc włączyć je do codziennej diety, pamiętając o ich charakterystycznej właściwości — ziemniaki po 24 godzinach w lodówce osiągają niższy indeks glikemiczny i przekształcają skrobię we wspomnianą wyżej skrobię oporną. Warto więc przygotować je dzień przed planowanym obiadem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki w temperaturze pokojowej
Jeżeli natomiast przygotujemy ziemniaki dzień wcześniej i zapomnimy schować je do lodówki, może się w nich rozwinąć bakteria Clostridium botulinum.
Spożycie ziemniaków, które leżały przez jakiś w temperaturze pokojowej i w których rozwinęła się ta bakteria, może doprowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym.
To z kolei wiąże się z osłabieniem, wymiotami, upośledzeniem mowy, problemami ze wzrokiem, osłabieniem mięśni i dusznościami. Z czasem może rozwinąć się paraliż, który często zaczyna się od twarzy i może się rozprzestrzeniać na inne części ciała.
Zatrucie jest bardziej prawdopodobne, jeśli ziemniaki były ciasno owinięte folią. Jeśli do niego dojdzie, konieczna jest natychmiastowa interwencja medyczna.
Nie oznacza to, że ziemniaków należy się bać. Jedzone w odpowiedni sposób dostarczają organizmowi wielu wartości odżywczych i wspierają jego funkcjonowanie.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki zawierają błonnik, polifenole i karotenoidy, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, wapń i fosfor, a także witaminę C, która jest potężnym antyoksydantem i wspiera układ odpornościowy.
Są również źródłem witamin z grupy B, w tym B6, która jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.
Dostarczają energii, utrzymują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i serca, regulują pracę układu pokarmowego oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Dietetycy zalecają spożywanie ich w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej. Spożywanie ich w towarzystwie tłuszczu niweluje część korzyści — poziom cukru we krwi jedzącego szybko wówczas wzrasta, zmuszając trzustkę do produkowania większej ilości insuliny.
Spożywanie smażonych ziemniaków (lub ziemniaków jako dodatku do smażonego mięsa) wiąże się więc ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.