Czy jedzenie surowych jajek jest szkodliwe?
W jajkach znajdziemy wiele elementów odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witamina A, B, D, magnez, miedź, żelazo, selen, wapń, fosfor i potas. Dzięki zawartości cennych składników jedzenie jajek dodaje nam energii, podnosi odporność, obniża ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Poza tym wpływają korzystnie na prace naszego mózgu, budowę kości, mięśni i włosów. Jednak nie pod każdą postacią jajka działają pozytywnie na nasz organizm.
Picie surowych jajek na śniadanie z pewnością ma swoje korzyści, ale należy pamiętać, że taki sposób na rozpoczęcie dnia nie tylko grozi bólem brzucha i jelit, ale też przede wszystkim prowadzi do zarażenia się bakteriami Salmonelli, co powoduje zatrucie organizmu. Nie ma to znaczenia, z jakiego chowu pochodzą jajka, bo w każdym przypadku ryzyko jest takie samo. Szczególnie, gdy jajko jest pęknięte.
Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, należy przed zjedzeniem poddać jajko domowej pasteryzacji lub obróbce termicznej. Bakterie Salmonelli w błyskawicznym tempie umierają w temperaturze 100 stopni Celsjusza. W temperaturze 70 stopni giną po upływie 4 minut, a przy 60 stopniach ulegają zniszczeniu w ciągu 10-20 minut.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ostrzega przed spożywaniem surowych, niepasteryzowanych jajek. Według amerykańskiego ministerstwa rolnictwa surowe jajka można jeść dopiero po pasteryzacji.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Mitem powielanym od lat jest twierdzenie, że surowe jajka są wiele zdrowsze niż jajka gotowane. Różnica wartości odżywczych jest naprawdę niewielka. Poza tym, kiedy spożywamy ugotowane jajko, cenne białko jest łatwiej wchłaniane i trawione przez organizm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl