Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nigdy nie jedz z rana. Ucierpią nie tylko jelita

92

Zdania na temat surowych jaj są podzielone. Według niektórych opinii są bardzo zdrowe. Spora grupa ludzi uważa jednak, że w żadnym wypadku nie powinno się spożywać jajek w takiej postaci. Dowiedz się, czy powinniśmy w ogóle sięgać po takie przysmaki jak kogel-mogel czy deser z ubitą pianą z białek.

Surowe jajka mogą być szkodliwe
Surowe jajka mogą być szkodliwe

Czy jedzenie surowych jajek jest szkodliwe?

W jajkach znajdziemy wiele elementów odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witamina A, B, D, magnez, miedź, żelazo, selen, wapń, fosfor i potas. Dzięki zawartości cennych składników jedzenie jajek dodaje nam energii, podnosi odporność, obniża ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Poza tym wpływają korzystnie na prace naszego mózgu, budowę kości, mięśni i włosów. Jednak nie pod każdą postacią jajka działają pozytywnie na nasz organizm.

Picie surowych jajek na śniadanie z pewnością ma swoje korzyści, ale należy pamiętać, że taki sposób na rozpoczęcie dnia nie tylko grozi bólem brzucha i jelit, ale też przede wszystkim prowadzi do zarażenia się bakteriami Salmonelli, co powoduje zatrucie organizmu. Nie ma to znaczenia, z jakiego chowu pochodzą jajka, bo w każdym przypadku ryzyko jest takie samo. Szczególnie, gdy jajko jest pęknięte.

Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, należy przed zjedzeniem poddać jajko domowej pasteryzacji lub obróbce termicznej. Bakterie Salmonelli w błyskawicznym tempie umierają w temperaturze 100 stopni Celsjusza. W temperaturze 70 stopni giną po upływie 4 minut, a przy 60 stopniach ulegają zniszczeniu w ciągu 10-20 minut.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ostrzega przed spożywaniem surowych, niepasteryzowanych jajek. Według amerykańskiego ministerstwa rolnictwa surowe jajka można jeść dopiero po pasteryzacji.

Mitem powielanym od lat jest twierdzenie, że surowe jajka są wiele zdrowsze niż jajka gotowane. Różnica wartości odżywczych jest naprawdę niewielka. Poza tym, kiedy spożywamy ugotowane jajko, cenne białko jest łatwiej wchłaniane i trawione przez organizm.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić