Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 
aktualizacja 

Nigdy nie kupuj innego ryżu. Upewnij się, że ma ten napis na opakowaniu

248

Eksperci od dawna ostrzegają przed arsenem obecnym w ryżu. Istnieje jednak sposób, żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem tego pierwiastka. Warto poznać te wskazówki.

Nigdy nie kupuj innego ryżu. Upewnij się, że ma ten napis na opakowaniu
Jak uniknąć zatrucia arsenem w ryżu?

Około 90 proc. produkcji ryżu na świecie pochodzi z Azji i właśnie w tym regionie geograficznym jest podstawą żywienia. W Europie ryż również cieszy się ogromną popularnością. Jest bogactwem wielu cennych dla naszego organizmu składników i słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę energii i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Niestety, w ryżu poza błonnikiem, białkiem, witaminami i minerałami można znaleźć również arsen, którego nadmiar wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Ten metal ciężki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu płuc, skóry, wątroby, pęcherza i piersi.

W Azji arsen dostaje się do ryżu wraz z pestycydami i nawozami sztucznymi znajdującymi się w stojącej wodzie, w której jest hodowany. Wprawdzie żaden ryż nie jest całkowicie wolny od arsenu, jednak możemy zminimalizować jego szkodliwe działanie.

W trosce o nasze zdrowie powinniśmy sięgać po ryż, który pochodzi z krajów, gdzie jego uprawa jest kontrolowana (Stany Zjednoczone, Europa). Na opakowaniu ryżu możemy znaleźć dokładną informację skąd pochodzi. "Z europejskich upraw" - taki napis jest gwarancją, że zawartość arsenu nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.

Najlepszym wyborem jest ryż biały, oczyszczony, ponieważ aż 80 proc. arsenu jest obecne w osłonkach ziarna. Ważne jest także, żeby przed gotowaniem ryż starannie wypłukać pod bieżącą wodą, używając do tego sitka.

Przepłukane nasiona ryżu warto też wymoczyć w roztworze sody oczyszczonej (najlepiej przez całą noc). Ryż należy gotować w proporcji 6 części wody na 1 część ryżu, a następnie odcedzić go i wylać wodę do zlewu. Stosując się do tych wskazówek, pozbawimy ryż niektórych dobroczynnych właściwości, ale przynajmniej unikniemy zatrucia arsenem i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić