Około 90 proc. produkcji ryżu na świecie pochodzi z Azji i właśnie w tym regionie geograficznym jest podstawą żywienia. W Europie ryż również cieszy się ogromną popularnością. Jest bogactwem wielu cennych dla naszego organizmu składników i słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę energii i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Niestety, w ryżu poza błonnikiem, białkiem, witaminami i minerałami można znaleźć również arsen, którego nadmiar wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Ten metal ciężki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu płuc, skóry, wątroby, pęcherza i piersi.
W Azji arsen dostaje się do ryżu wraz z pestycydami i nawozami sztucznymi znajdującymi się w stojącej wodzie, w której jest hodowany. Wprawdzie żaden ryż nie jest całkowicie wolny od arsenu, jednak możemy zminimalizować jego szkodliwe działanie.
W trosce o nasze zdrowie powinniśmy sięgać po ryż, który pochodzi z krajów, gdzie jego uprawa jest kontrolowana (Stany Zjednoczone, Europa). Na opakowaniu ryżu możemy znaleźć dokładną informację skąd pochodzi. "Z europejskich upraw" - taki napis jest gwarancją, że zawartość arsenu nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.
Najlepszym wyborem jest ryż biały, oczyszczony, ponieważ aż 80 proc. arsenu jest obecne w osłonkach ziarna. Ważne jest także, żeby przed gotowaniem ryż starannie wypłukać pod bieżącą wodą, używając do tego sitka.
Przepłukane nasiona ryżu warto też wymoczyć w roztworze sody oczyszczonej (najlepiej przez całą noc). Ryż należy gotować w proporcji 6 części wody na 1 część ryżu, a następnie odcedzić go i wylać wodę do zlewu. Stosując się do tych wskazówek, pozbawimy ryż niektórych dobroczynnych właściwości, ale przynajmniej unikniemy zatrucia arsenem i poważnych konsekwencji zdrowotnych.