Truskawki są jednymi z najbardziej soczystych, ale i słodkich owoców. To również wręcz doskonałe źródło witaminy C, manganu, kwasu foliowego oraz potasu. Warto mieć na uwadze również i to, że truskawki są również bogate w przeciwutleniacze oraz związki roślinne. Mogą one pozytywnie wpływać na zdrowie serca, a poza tym są w stanie łagodzić stany zapalne.
W większości te owoce składają się z wody. W 100 g surowych truskawek znajdziesz 32 kcal, 4,9 g cukru, 2 g błonnika i tylko 0,3 g tłuszczu. Serwis poradnikzdrowie.pl zauważa tymczasem, że mimo to niektórzy powinni bardzo ostrożnie podchodzić do spożywania truskawek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeżeli masz alergię na histaminę, truskawek unikaj szerokim łukiem. Spożycie tego owocu może bowiem wywołać pokrzywkę, wymioty, biegunkę, swędzenie skóry czy też stan zapalny. Truskawek powinni unikać też uczuleni na salicylany. Po spożyciu może bowiem wystąpić suchy kaszel i duszności.
Przyjmujesz te leki? Nie jedz truskawek
Ci, którzy przyjmują beta-blokery, nie powinni jeść truskawek.
Te owoce są źródłem potasu, więc w połączeniu z tymi lekami mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Beta-blokery podnoszą bowiem poziom potasu w organizmie - wyjaśnia poradnikzdrowie.pl.
Jednocześnie zwrócono uwagę na fakt, że nadmiar potasu może skutkować hiperkaliemią. To stan niebezpieczny dla zdrowia. Pierwsze objawy to chociażby bóle mięśni czy zawroty głowy.
Eksperci donoszą też, że truskawek nie można łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi i tzw. niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi. Wszystko dlatego, że te owoce mogą oddziaływać ze wspomnianymi medykamentami, nasilając ich skutki uboczne.