Folia aluminiowa to produkt, który jest obecny niemal w każdym polskim domu. Wielu z nas wykorzystuje ją np. do grillowania mięsa, ryb i warzyw, pieczenia ciast w piekarniku, przykrywania gorących potraw.
Sięgamy po nią z przyzwyczajenia, kiedy chcemy zapakować jedzenie na wynos. Nie każdy wie o zagrożeniach, jakie się z tym wiążą. Zawijając w folię aluminiową kanapki, warzywa czy owoce, narażamy nasze zdrowie na niebezpieczeństwo.
Aluminium, z którego wykonana jest folia, to w rzeczywistości glin. Zbyt duże stężenie tego pierwiastka w naszym organizmie może działać toksycznie. Co prawda większość glinu jest wydalana z naszego organizmu razem z moczem, jednak dla osób z chorymi nerkami może być on niezwykle niebezpieczny. Do jakich chorób może się przyczyniać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nagromadzenie tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych czy problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika - i tym większe zagrożenie dla zdrowia.
Szczególnie jeden typ żywności nie powinien być nigdy zawijany w tego rodzaju folię. Chodzi o kwaśne produkty spożywcze. Po wejściu w reakcję z aluminium tworzą one szkodliwe sole glinu. Do produktów, które nie powinny być pakowane w folię aluminiową, zaliczamy m.in. owoce cytrusowe, kapustę kiszoną, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.
To samo dotyczy kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw.
Szkodliwa folia aluminiowa. Jak przechowywać żywność?
Skoro folia aluminiowa może być szkodliwa, to w czym przechowywać żywność. Warto pomyśleć o własnym zdrowiu i folię aluminiową zastąpić np. papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.
Będziemy mieli dzięki temu pewność, że wraz z jedzeniem do naszego organizmu nie przeniknie szkodliwy glin.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.