Folię aluminiową można znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Jest wykorzystywana m.in.: do przyrządzania mięsa, ryb i warzyw na grillu, pieczenia ciasta w piekarniku, przykrywania gorących dań i przechowywania żywności w lodowce. Bardzo często w folię aluminiową pakowane jest jedzenie na wynos. Warto jednak pamiętać, że zawijając w nią kanapki, warzywa czy owoce szkodzimy naszemu zdrowiu.
Zobacz także: Działa jak toksyna. Szczególnie uderza w śledzionę
Aluminium to tak naprawdę glin. Zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka może działać toksycznie na nasz organizm. Wprawdzie większość glinu jest wydalana razem z moczem, ale dla osób z chorymi nerkami może być on bardzo niebezpieczny.
Kumulacja tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych i problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika.
W folię nie należy zawijać zwłaszcza kwaśnych produktów spożywczych, które po wejściu w reakcję z aluminium tworzą szkodliwe sole glinu. W ten sposób nie powinny być pakowane m.in.: owoce cytrusowe, kapusta kiszona, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.
Dotyczy to również kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw. W trosce o swoje zdrowie folię aluminiową najlepiej zastąp papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.