Dlaczego niektórzy uważają, że herbata z cytryną jest szkodliwa? Chodzi o cytrynian glinu, na którego temat w ostatnim czasie narosło wiele mitów. Najczęściej mówi się o jego toksyczności w kontekście mózgu, ale informacje te nieco mijają się z prawdą. Potwierdza to w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab.Paweł Struciński, który od ponad 25 lat pracuje w Zakładzie Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH).
Ekspert potwierdza, że zgodnie z najnowszą wiedzą medyczną, herbata z dodatkiem cytryny nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia czy życia, pomimo iż to prawda, że w kwaśnym środowisku związki glinu znajdujące się w herbacie przekształcają się w cytrynian glinu.
- Zdrowotne właściwości herbaty z pewnością są o wiele większe niż potencjalne zagrożenie zawartym w niej glinem – podkreśla dr hab. Paweł Struciński. Ekspert dodaje też, że glin znajdziemy nie tylko w herbacie, jest on powszechnie obecny w glebie, skąd przenika do roślin, które później spożywamy.
Ekspert podaje też skuteczne sposoby na ograniczenie do minimum cytrynianu glinu, który przyswajamy wraz z herbatą. - W tym celu warto zainwestować w dobrej jakości herbatę, bo z badań wiadomo, że najtańsza herbata, która robiona jest ze starych liści, w których glin kumulował się przez dłuższy czas, zawiera najwięcej tego pierwiastka – podkreśla. Poza tym dla własnego spokoju najlepiej dodać sok lub plasterek cytryny dopiero po zaparzeniu herbaty. W takim przypadku możemy mieć pewność, że cytrynian glinu nam nie zagraża.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.