Łupinę cebuli warto wykorzystać głównie ze względu na zawartość kwercetyny. Ten pigment roślinny reguluje ciśnienie tętnicze i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu**.
Kwercetyna niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów w tym raka jelita grubego.
Poza tym łupiny z cebuli są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi, chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2, usprawniają pracę układu trawiennego i pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
To jednak nie koniec listy prozdrowotnych walorów zewnętrznej warstwy cebuli. Warto również wspomnieć o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i detoksykacyjnych.
Same łupiny cebuli nie nadają się do jedzenia. Żeby wykorzystać w pełni ich prozdrowotne właściwości, warto dodać je do zupy lub sosu. Można z nich przyrządzić również leczniczą herbatę.
W tym celu wystarczy garść łupin z cebuli wrzucić do naczynia i zalać jednym litrem wrzącej wody. Wywar należy zostawić na 15 min pod przykryciem. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i pijemy tuż przed snem lub w ciągu dnia. Napój możemy ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu naturalnego.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.