Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Nigdy tak nie rób. Tracisz najcenniejszą część mandarynki

9

Aromatyczne, słodkie mandarynki są w zimie częstym gościem w naszych domach. Kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i świąteczną atmosferą, ale — na szczęście — są też cennym źródłem składników odżywczych. Co ciekawe, wiele osób popełnia jeden podstawowy błąd podczas ich spożywania.

Nigdy tak nie rób. Tracisz najcenniejszą część mandarynki
Jedna z najzdrowszych części mandarynki (Getty Images, Roman Tsubin)

Składniki odżywcze mandarynki

Mandarynki są doskonałym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, w tym szczególnie folianów (witamina B9) oraz witamin B1, B2, B3 i B6. Mandarynki dostarczają nam również witaminy A oraz beta-karotenu.

Owoce te są źródłem potasu, zawierają także mniejsze ilości wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Co więcej, bogate są również w błonnik pokarmowy oraz flawonoidy.

Warto również zaznaczyć, że mandarynki są niskokaloryczne, co czyni je atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o linię. Większość z nas popełnia jednak przy ich spożywaniu jeden błąd — bardzo skrzętnie je obiera. To zaś pozbawia mandarynki istotnej części — albedo.

Czym jest albedo?

Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na składniki, które do tej pory były traktowane jako nieistotny odpadek. Jednym z takich elementów jest albedo — biała, gąbczasta warstwa znajdująca się pomiędzy zewnętrzną skórką a miąższem mandarynki. Ten często ignorowany element owocu jest źródłem cennych składników odżywczych i bioaktywnych.

Albedo jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego i regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co jest ważne w kontrolowaniu masy ciała.

Co więcej, albedo zawiera również znaczne ilości flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i mogą przyczyniać się do redukcji ryzyka rozwoju niektórych chorób przewlekłych, w tym chorób serca.

Warto również zwrócić uwagę na zawarte w nim witaminy, zwłaszcza witaminę C, oraz różne mikroelementy, które wzmacniają ogólną odporność organizmu i wspierają zdrową skórę.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić