Warzywna tempura to zwiastun wielu nadprogramowych kalorii
Jednym z takich dań jest tempura, japoński sposób przygotowywania żywności poprzez panierowanie. Kiedy panierujemy warzywa w mące i smażymy na oleju, niestety, tracą one swoje zdrowotne właściwości, a dodatkowo stają się bardzo kaloryczne. Różnice są naprawdę znaczące. Przykładowo - porcja panierowanej fasoli zawiera aż 230 kalorii i 11 gramów tłuszczu. Zamiast tego warto rozważyć blanszowanie warzyw – metoda ta jest zdecydowanie zdrowsza.
Czytaj także: To tarcza przeciwko rakowi i miażdżycy. Jedz często
Warzywne frytki? To nie jest najlepszy pomysł
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Coraz popularniejsze stają się warzywne frytki, jednak warto się zastanowić, dlaczego frytki z ziemniaków – zarówno zwykłych, jak i słodkich – mogą być szkodliwe dla zdrowia. Przecież to również warzywa, które powinny wpływać korzystnie na nasz organizm. Tak jednak wcale się nie dzieje.
Przygotowując warzywa, powinniśmy unikać smażenia w głębokim oleju, co jest kluczem do zachowania ich zdrowotnych właściwości. W taki stają się one cieżkostrawne i zawierają mnóstwo pustych kalorii.
Koktajle z warzyw? Warto, ale przyrządź samemu
Czytaj także: To najzdrowsze warzywo na świecie. Rośnie w Polsce
Koktajle warzywne, uwielbiane na całym świecie, także mogą być zdradliwe. Unikać należy zwłaszcza jednego typu. Te gotowe, dostępne w supermarketach, często mają w składzie dużo dodanego cukru, dlatego zaleca się wybieranie ekologicznych warzyw i owoców oraz samodzielne przygotowywanie niskokalorycznych napojów bez cukru w domu.
Dipy z warzyw wcale nie wspomogą odchudzania
Gotowe dipy warzywne dostępne w sklepach również nie pomagają w utracie wagi. Zawierają mnóstwo konserwantów, barwników, a także składniki takie jak majonez, glutaminian sodu czy cukier. Aby uniknąć niepotrzebnych dodatków, najlepiej samemu przyrządzić sos z warzyw. Wówczas unikniemy substancji, które są trudno przyswajalne dla organizmu.
Odpowiednie przygotowanie warzyw jest kluczowe dla utraty wagi i utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu. To także niezwykle istotny element zrównoważonej diety. Dlatego warto zwracać uwagę na to, jak je przetwarzamy.
Bez wątpienia najlepszym sposobem przygotowywania warzyw jest gotowanie na parze. Ta technika pozwala na zachowanie znakomitej większości witamin i wartości odżywczych.