W mandarynkach znajdziemy m.in.: witaminę A i C, fosfor, potas, cynk, sód i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów te niewielkie cytrusy podnoszą naszą odporność i zapobiegają chorobom narządu wzroku takich jak jaskra czy zaćma.
Poza tym wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej, więc powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Mandarynki mają w sobie nobiletynę należącą do grypy flawonoidów. Ten związek chemiczny zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób nowotworowych. Najwięcej nobiletyny znajdziemy w skórce mandarynki, dlatego nie warto się jej pozbywać i można ją wykorzystać jako składnik domowych wypieków, zdrowych koktajli i leczniczych nalewek.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Leicester School of Pharmacy, ta część mandarynki jest bogata w salvestrol Q40, który jest w stanie zniszczyć komórki rakowe rozwijające się wątrobie i w innych obszarach naszego organizmu. Eksperci zauważyli, że substancja ta dostając się do wnętrza komórek nowotworowych, staje się toksyczna, przez co przyczynia się do ich rozkładu.
Mandarynki to także bogate źródło antyoksydantów, które również obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka i inne choroby cywilizacyjne. Niszczą szkodliwe wolne rodniki i opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Ponadto stała obecność bliskiej kuzynki pomarańczy w naszym codziennym jadłospisie wzmacnia kondycję kości, skóry i zębów. Usprawnia procesy trawienne, pomaga oczyścić nasze ciało z toksycznych substancji, a także chroni skórę przed szkodliwym wpływem nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.