Rola sodu w naszym organizmie
Sód jest odpowiedzialny za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, przewodzenie impulsów elektrycznych oraz odgrywa ważną rolę w procesie transportowania glukozy oraz białek przez błony komórkowe.
Główną rolą sodu jest równowaga kwasowo-zasadowa oraz osmotyczna. Pierwiastek chroni nasz organizm przed odwodnieniem oraz reguluje poziom wody w naszym organizmie. Odpowiada także za przewodzenie impulsów elektrycznych.
Zobacz także: Zwiększa ryzyko raka żołądka. Naukowcy są pewni
Sód uczestniczy w transporcie glukozy z krwi do komórek organizmu. Pełni kluczową rolę w pracy mięśni i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz nerek. Jest też aktywatorem enzymu trawiennego zawartego w ludzkiej ślinie.
Choć sód pełni w naszym organizmie bardzo ważną rolę, powszechnie wiadomo, że jego nadmiar jest szkodliwy. Jednak niedobór również może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Niewystarczającą ilość pierwiastka określa się mianem hiponatremii.
Hiponatremia, czyli niebezpieczny niedobór
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na sód średnio wynosi nie więcej niż 1500 mg, co daje około łyżeczkę soli. Rzeczywista ilość powinna być jednak uzależniona od poziomu aktywności fizycznej i klimatu.
Im więcej się pocimy, tym więcej tracimy pierwiastka, więc w takich sytuacjach konieczne jest zwiększone spożycie sodu. Również choroby mogą prowadzić do niedoboru, w tym niewydolność wątroby, nerek, biegunka i wymioty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niewystarczająca ilość sodu prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Choć dochodzi do tego rzadko, konsekwencje są bardzo niebezpieczne. Może się to objawiać problemami neurologicznymi.
Osoby z niedoborem pierwiastka najczęściej skarżą się na przewlekłe zmęczenie, zaburzenia koncentracji, bóle i zawroty głowy, nadmierną senność oraz spadek ciśnienia tętniczego. W ekstremalnych sytuacjach może dojść do obrzęku mózgu objawiającego się drgawkami.
Kiedy w organizmie jest zbyt dużo sodu – hipernatremia
Nadmiar sodu występuje znacznie częściej niż niedobór. Choć większość ludzi ma świadomość szkodliwości zbyt dużego spożycia soli, w codziennej diecie łatwo jest przesadzić. W naszym kraju średnie spożycie wynosi dwukrotność zalecanej dawki.
Zobacz także: Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Hipernatremia przez długi czas nie daje o sobie znać, z czasem organizm przyzwyczaja się do nadmiaru pierwiastka. Konsekwencje mogą być jednak poważne, ponieważ nadmiar sodu przyczynia się do otyłości, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu serca, problemów z nerkami oraz osteoporozy (dochodzi do zmniejszenia gęstości kości).
Warto wziąć po lupę swoją dietę, aby zmniejszyć ryzyko nadmiaru lub niedoboru sodu. Szczególną uwagę należy zwrócić na przetworzone produkty, w których może znajdować się sól. Głównymi źródłami tego pierwiastka są konserwy, kiszonki, wołowina, wieprzowina, wędzone mięso, chipsy, słone paluszki czy orzeszki, a także keczup.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.