Wyniki nowych badań dotyczące kawy opublikował Nature Microbiology. Naukowcy potwierdzili w nim, że czarny napój ma dobroczynne działania na mikrobiom jelitowy, poprawia procesy trawienne oraz wchłanianie składników odżywczych, czy też budowanie odporności
Badanie, o którym pisze portal Interia objęło 22 800 osób z USA i Wielkiej Brytanii. Pobrano od nich do badań 400 próbek krwi oraz 350 kału, robiono także eksperymenty z udziałem metody in vitro, a zespołowi badaczy przewodził profesor Tim Spector, ekspert w dziedzinie mikrobiomu
Wyniki eksperymentów nie pozostawały wątpliwości. Kawa wpływa na rozwój bakterii Lawsonibacter asaccharolyticus w jelitach. Badani, pijący trzy filiżanki kawy dziennie mieli jej ośmiokrotnie więcej od osób pijących kilka filiżanek w miesiącu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naukowcy przeprowadzali także badania w probówkach, gdzie wspomnianą bakterię dokarmiali kawą, co znacząco wpływało na jej rozwój.
Ponadto picie kawy ma szereg innych, prozdrowotnych cech. Zmniejsza ryzyko powstania nowotworów czy cukrzycy typu 2, a nawet chorób serca.
Zwiększa także potencję u mężczyzn, przyspiesza metabolizm, a co najważniejsze - może wpływać na spowolnienie rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona.
Dodatkowo kawa zawiera antyoksydanty, co spowalnia procesy starzenia w ludzkim organizmie. Odpowiadają za to: kwas chlorogenowy, kwas kawowy i kawowy aldehyd, które neutralizują wolne rodniki. Antyoksydanty pomagają chronić komórki przed szkodliwymi efektami ich rozwoju w organizmie.