Zgaga to najbardziej charakterystyczny symptom choroby refluksowej. Przy tym schorzeniu treści pokarmowe cofają się z żołądka do przełyku, co powoduje piekący ból za mostkiem lub w nadbrzuszu. Objawy niewydolności zwieracza przełyku najczęściej pojawiają się po spożyciu posiłku, gdy przebywamy w pozycji leżącej lub gdy nachylamy ciało.
U pacjenta z chorobą refluksową występują także inne dolegliwości. Można do nich zaliczyć: ból gardła, chrypkę, stan zapalny dziąseł, napadowy kaszel pojawiający się w nocy, nudności, wymioty, próchnicę, ślinotok, bezgłos oraz astmę oskrzelową.
Podczas leczenia choroby refluksowej kluczową rolę odgrywa zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Niektóre produkty spożywcze mogą stymulować nerwy znajdujące się w błonie śluzowej żołądka i wywoływać tym samym dolegliwości bólowe. Chorzy powinni unikać zwłaszcza kwaśnych pokarmów, które działają ściągająco i powodują zgagę, kwaśne odbijanie i nieprzyjemny posmak w ustach.
Uważać należy również na kawę i ostre przyprawy. Są to produkty pobudzające produkcję kwasu solnego w organizmie. Przy chorobie refluksowej niewskazane jest spożywanie żywności bogatej w tłuszcze, wyrobów czekoladowych, alkoholu, napojów gazowanych, mocnych rosołów oraz esencjonalnych wywarów z grzybów i warzyw. Osoby dotknięte chorobą refluksową powinny ograniczyć do minimum spożywanie substancji, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, i sięgać po potrawy lekkostrawne. Taki jadłospis nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka i zobojętnia kwas żołądkowy.
Osobom cierpiącym na refluks eksperci żywieniowi zalecają spożywanie chudego mięsa (drobiu i cielęciny), chudych ryb, ziemniaków, gotowanego selera, kaszy jaglanej i jęczmiennej, białego ryżu, zielonych warzyw, marchewki, buraków, bananów, gruszek, brzoskwiń, melonów, soku porzeczkowego, mleka oraz masła. Poza stosowaniem odpowiedniej diety, chorzy powinni starać się unikać długotrwałego stresu, który zaostrza objawy tego schorzenia.