Lepsze decyzje żywieniowe
Ekspert wymienił 10 składników spożywczych, których spożywanie zapewnia obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Są to:
- tłuste ryby (np. makrela i łosoś),
- płatki/otręby owsiane,
- fasola,
- orzechy
- jabłka,
- winogrona,
- truskawki,
- cytrusy,
- awokado,
- ciemnozielone warzywa i warzywa liściaste.
Wszystkie te produkty aktywują enzymy, które umożliwiają przekształcenie nadmiaru cholesterolu w sole żółciowe, pomagające przekształcać tłuszcz w energię. Ten proces pomaga obniżyć poziom cholesterolu i daje poczucie energii. To zaś z kolei umożliwia nam więcej ruchu i motywuje nas do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych — tłumaczy Cuthbert w rozmowie z express.co.uk.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Błonnik i witaminy
Kolejnym powodem, dla którego wymienione wyżej pokarmy pomagają utrzymać kontrolę nad cholesterolem, jest zawarty w nich błonnik, który nie tylko pomaga czuć się dłużej sytym, ale również ogranicza ilość cholesterolu wchłanianą z jelita do krwi. Wątroba musi więc usunąć z krwi więcej cholesterolu, żeby wytworzyć więcej żółci.
Omawiane produkty spożywcze oferują również imponujące połączenie witamin i minerałów.
Jeśli zaczniesz jeść więcej tych pokarmów, powinieneś zauważyć znaczącą zmianę w poziomie cholesterolu we krwi. Gdy skomponujesz z nich posiłek lub koktajl, automatycznie otrzymasz danie, które pomoże w prowadzeniu zdrowego stylu życia.
Żadne dwa organizmy nie są jednak identyczne, więc moją najbardziej uniwersalną radą jest ta, by stosować zrównoważoną dietę, która będzie bogata zarówno w białko, jak i w tłuszcze oraz węglowodany. Jeśli będziesz tego przestrzegać i włączysz w swoją codzienność ruch, stworzysz podstawę zdrowego stylu życia — przekonuje Cuthbert.
W okresie wiosenno-letnim jest to wyjątkowo łatwe — wystarczy regularne picie świeżo wyciskanych soków cytrusowych i zajadanie się truskawkami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.