Aby przygotować nalewkę z mandarynek będziesz potrzebować:
- cztery kg mandarynek,
- pół kilograma cukru,
- 400 ml spirytusu do nalewek o zawartości alkoholu ok. 70 proc.,
- 600 ml wódki o zawartości alkoholu 40 proc.
Mandarynki należy dokładnie umyć przed obraniem, aby pozbyć się z nich ewentualnych środków ochrony roślin, ale najlepiej wybrać owoce pochodzące z ekologicznych upraw. Owoce obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do dużego słoja. Następnie je rozgniatamy i dodajemy alkohol. Słoik zakręcamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne miejsce.
Należy pamiętać, aby codziennie dokładnie wstrząsnąć słoikiem. Po upływie zalecanego czasu przesączamy miksturę przez gazę lub sitko. Teraz do płynu dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kolejne siedem dni. Codziennie mieszamy nalewkę. Po tygodniu przelewamy ją do butelek i odstawiamy na przynajmniej trzy miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest już gotowa do spożycia. Zaleca się przyjmować maksymalnie 25 ml dziennie.
W nalewce z mandarynek znajdziemy jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – rutynę. To dzięki niej ten alkoholowy eliksir zyskuje właściwości prozdrowotne. Mikstura wspiera działanie układu krążenia, ale też wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu nasz organizm będzie lepiej chroniony przed różnego rodzaju wirusami bakteriami chorobotwórczymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W nalewce z tych smacznych owoców znajdziemy też kwas foliowy, który wspomaga utrzymanie homocysteiny na prawidłowym poziomie. To sprawia, że spada ryzyko rozwoju stanów zapalnych odpowiedzialnych za rozwój wielu schorzeń w naszym organizmie. Dodatkowo uważa się, że eliksir z mandarynek chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej w tętnicach, gdyż obniża stężenie złego cholesterolu LDL. W nalewce znajdziemy również limonen, dzięki czemu nalewkę mandarynkową można wykorzystać w przypadku pojawienia się biegunek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.