Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniża poziom cholesterolu, tłumi apetyt. Mało znany produkt

3

Słodkie ziemniaki, czyli tzw. bataty są bardzo zdrowe i świetnie sprawdzają się w kuchni. Według najnowszych badań woda pozostała po ich gotowaniu wspomaga trawienie i ułatwia zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Obniża poziom cholesterolu, tłumi apetyt. Mało znany produkt
(123RF)

Bataty a dieta

Bataty są bogatym źródłem karotenoidów. Znajdziemy w nich również witaminę A. Poza tym słodkie ziemniaki zawierają witaminę B1( tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) oraz B5 i B6. To wszystko sprawia, że wpływają pozytywnie na narząd wzroku, zmniejszają ryzyko nowotworów i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Jak donosi ‘’National Institutes of Health”, witaminy z grupy B stymulują produkcje czerwonych krwinek i pomagają dostarczyć niezbędne zasoby energii do naszego organizmu. W magazynie ‘’Heliyon” opublikowano wyniki najnowszych badań, z których wynika, że skrobia w wodzie po gotowanych batatach sprzyja odchudzaniu i reguluje proces trawienia.

Woda po batatach

W Japonii z około wszystkich 15 proc. słodkich ziemniaków wytwarza się produkty pochodzące ze skrobi np. przetworzoną żywność oraz destylowane napoje spirytusowe. Proces ten sprawia, że dużo ścieków z resztkami substancji organicznych zazwyczaj ląduje w rzekach i oceanach.

Ma to negatywny wpływ na środowisko, więc japońscy naukowcy postanowili znaleźć inne zastosowanie dla wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków i zajęli się jej analizą. Dr Koji Ishiguro z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii, razem ze swoim zespołem naukowców przetestował jej walory odżywcze oraz wpływ na utratę masy ciała.

Okazało się, że woda po batatach obniża ona poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomaga trawienie, oraz podnosi poziom hormonów metabolicznych. Poza tym woda ze skrobią hamuje apetyt i reguluje metabolizm.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości jej wykorzystania” – mówił dr Koji Ishiguro.

Wody po gotowaniu słodkich ziemniaków nie powinieneś zatem wylewać. Możesz ją odstawić do wystygnięcia, a potem wypić. Jej prozdrowotne właściwości z pewnością wpłyną pozytywnie na twój organizm.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić