Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Obniżają cholesterol. Jedz ich dużo, zobaczysz zmianę

1

Właściciel brytyjskiego ośrodka zdrowia i fitnessu, Ben Cuthbert, przekonuje, że nie powinniśmy obawiać się jedzenia. Wręcz przeciwnie, uważa on, że jedzenie jest naszym lekarstwem, a nie wrogiem. Cuthbert skupia się na jednym z wielu aspektów zdrowotnych związanych z jedzeniem, a mianowicie na jego zdolności do obniżania poziomu cholesterolu.

Obniżają cholesterol. Jedz ich dużo, zobaczysz zmianę
Jakie produkty obniżają cholesterol? To m.in. płatki owsiane (Getty Images)

Cuthbert podkreśla, że poprzez podejmowanie lepszych decyzji żywieniowych możemy skutecznie kontrolować i obniżać poziom cholesterolu we krwi. W rozmowie z express.co.uk ekspert wymienia 10 składników spożywczych, które są kluczowe dla utrzymania niskiego poziomu cholesterolu.

Są to: tłuste ryby takie jak makrela i łosoś, płatki lub otręby owsiane, fasola, orzechy, jabłka, winogrona, truskawki, cytrusy, awokado, a także ciemnozielone warzywa i warzywa liściaste.

Ekspert wyjaśnia, że wszystkie te produkty zawierają enzymy, które przekształcają nadmiar cholesterolu w sole żółciowe. Te z kolei pomagają przekształcać tłuszcz w energię. Ten proces nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również daje nam poczucie energii, co motywuje nas do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych i prowadzenia bardziej aktywnego trybu życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ciasto mokka. Przepis na obłędne ciasto kawowe

Właściciel brytyjskiego ośrodka zdrowia i fitnessu zwraca również uwagę na błonnik zawarty w wymienionych produktach. Błonnik nie tylko sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, ale również ogranicza ilość cholesterolu wchłanianą z jelita do krwi. W rezultacie wątroba musi usunąć z krwi więcej cholesterolu, aby wytworzyć więcej żółci.

Cuthbert podkreśla, że omawiane produkty spożywcze oferują również imponujące połączenie witamin i minerałów. Jeśli zaczniemy jeść więcej tych pokarmów, powinniśmy zauważyć znaczącą zmianę w poziomie cholesterolu we krwi.

Warto jednak pamiętać - i zaznacza to też sam Cuthbert - że każdy organizm jest inny. Dlatego jego najbardziej uniwersalna rada brzmi: stosuj zrównoważoną dietę, bogatą zarówno w białko, jak i w tłuszcze oraz węglowodany. Jeśli będziemy przestrzegać tej zasady i włączymy w swoją codzienność ruch, stworzymy podstawę zdrowego stylu życia.

Cuthbert dodaje, że w okresie wiosenno-letnim jest to wyjątkowo łatwe do osiągnięcia. Możemy np. regularnie pić świeżo wyciskane soki cytrusowe i zajadać się truskawkami.

Truskawki na obniżenie cholesterolu. Kiedy koniec sezonu?

Warto więc korzystać i jeść truskawki, póki jeszcze są. Eksperci podkreślają, że w sezonie 2024 truskawki mogą szybciej zniknąć ze straganów. Ten sezon też rozpoczął się wcześniej niż zwykle - więc i wcześniej może dobiec końca.

- Są dwutygodniowe różnice w dojrzewaniu owoców w całej Polsce - mówił w rozmowie z WP Finanse Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić