Dieta św. Hildegardy
Św. Hildegarda z Bingen, była zakonnicą żyjącą na przełomie XI i XII wieku. Kobieta stworzyła progresywną jak na tamte czasy dietę. Głównym składnikiem tej metody żywieniowej był orkisz oraz wybrane owoce i warzywa. W diecie św. Hildegardy powinny znaleźć się: gruszki, orzechy, koper włoski, kasztany i daktyle, marchew, buraki oraz fasola. Z kolei wykreślone z jadłospisu powinny zostać: truskawki, śliwki, borówki oraz dziczyzna.
Sposób św. Hildegardy na oczyszczenie jelit z pleśni
Żeby pozbyć się pleśni z jelit, należy przyrządzić mus z gotowanych gruszek i spożywać go trzy razy dziennie przez miesiąc. Zaleca się jeść pierwszą łyżkę przed śniadaniem, dwie następne po obiedzie, a pod koniec dnia spożyć trzy przed snem.
*W skład leczniczego musu wchodzą: *gotowane gruszki, miód, cząber, korzenie galgantu, wszewłogi górskiej i korzeń lukrecji. Przepis musu dostępny jest na stronie Polskiego Towarzystwa św. Hildegardy, więc każdy może przyrządzić go w domu.
Składniki musu:
- 1kg gruszek,
- 6 łyżek miodu odszumowanego,
- 70 g ziół z wszewłogą górską.
Przygotowanie musu
Owoce obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i gotujemy. Gdy staną się miękkie, miksujemy je razem z miodem i ziołami. Otrzymany mus z gruszek nakładamy do słoika. Oczyszczająca dieta św. Hildegardy wyeliminowuje toksyny z naszego organizmu, w tym pleśń z jelit oraz zmniejszy poziom zakwaszenia organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl