Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Oczyszcza jelita ze złogów i gazów. Chroni przed rakiem jelita grubego

43

Gdy nasze jelita są zapchane, wówczas cierpi cały organizm. Pojawia się zgaga, bóle brzucha, a nawet wysypki skórne. Dowiedz się, jak pozbyć się złogów kałowych z jelit.

Oczyszcza jelita ze złogów i gazów. Chroni przed rakiem jelita grubego
Kiszonki usprawniają pracę jelit (Licencjodawca, Kinga Krzeminska)

Zaburzona praca jelit sprawia, że nasz organizm ma problem z pozbyciem się złogów kałowych, które pod postacią zbitej masy stolcowej zalegają w odbytnicy. Do przyczyn powstawania złogów można zaliczyć m.in.: niewłaściwą dietę, spożywanie zbyt małej ilości wody, zaparcia, nieprawidłowy rytm wypróżnień, nadwagę, otyłość, problemy z perystaltyką jelit, siedzący tryb życia oraz zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Osoby cierpiące z powodu złogów kałowych w jelitach często skarżą się na takie dolegliwości jak: zgaga, ból brzucha, problemy trawienne, wzdęcia, brak apetytu, zmiany skórne, obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie i nudności.

Żeby uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, powinno się przede wszystkim zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe. W tym celu należy ograniczyć do minimum spożywanie smażonego i tłustego jedzenia, potraw z grilla i żywności wysokoprzetworzonej. Z kolei do codziennego jadłospisu warto włączyć większe ilości wody, produktów bogatych w błonnik, warzyw i owoców.

Regularne sięganie po kaszę, pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, pestki dyni, kefir, nasiona lnu, naturalny jogurt, zsiadłe mleko i kiszonki wpłynie korzystnie na pracę naszych jelit i wymiecie z nich zbędne produkty przemiany materii. Poza złogami kałowymi w jelitach mogą pojawić się również gazy składające się z metanu, azotu, dwutlenku węgla i siarkowodoru. Ich nagromadzenie wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.

Żeby się ich pozbyć, należy odstawić ciężkostrawne i tłuste dania oraz zwrócić uwagę, po zjedzeniu jakich produktów dokuczają nam wyżej wspomniane dolegliwości. Do powstawania gazów jelitowych mogą przyczyniać również takie warzywa jak: cebula, soczewica, fasola, brokuły, kapusta, groch i kalafior. Niektóre osoby skarżące się na gazy mogą cierpieć na nietolerancje pokarmowe.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić