Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Oczyszcza jelita ze złogów i gazów. Chroni przed rakiem jelita grubego

43

Gdy nasze jelita są zapchane, wówczas cierpi cały organizm. Pojawia się zgaga, bóle brzucha, a nawet wysypki skórne. Dowiedz się, jak pozbyć się złogów kałowych z jelit.

Oczyszcza jelita ze złogów i gazów. Chroni przed rakiem jelita grubego
Kiszonki usprawniają pracę jelit (Licencjodawca, Kinga Krzeminska)

Zaburzona praca jelit sprawia, że nasz organizm ma problem z pozbyciem się złogów kałowych, które pod postacią zbitej masy stolcowej zalegają w odbytnicy. Do przyczyn powstawania złogów można zaliczyć m.in.: niewłaściwą dietę, spożywanie zbyt małej ilości wody, zaparcia, nieprawidłowy rytm wypróżnień, nadwagę, otyłość, problemy z perystaltyką jelit, siedzący tryb życia oraz zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Osoby cierpiące z powodu złogów kałowych w jelitach często skarżą się na takie dolegliwości jak: zgaga, ból brzucha, problemy trawienne, wzdęcia, brak apetytu, zmiany skórne, obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie i nudności.

Żeby uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, powinno się przede wszystkim zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe. W tym celu należy ograniczyć do minimum spożywanie smażonego i tłustego jedzenia, potraw z grilla i żywności wysokoprzetworzonej. Z kolei do codziennego jadłospisu warto włączyć większe ilości wody, produktów bogatych w błonnik, warzyw i owoców.

Regularne sięganie po kaszę, pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, pestki dyni, kefir, nasiona lnu, naturalny jogurt, zsiadłe mleko i kiszonki wpłynie korzystnie na pracę naszych jelit i wymiecie z nich zbędne produkty przemiany materii. Poza złogami kałowymi w jelitach mogą pojawić się również gazy składające się z metanu, azotu, dwutlenku węgla i siarkowodoru. Ich nagromadzenie wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.

Żeby się ich pozbyć, należy odstawić ciężkostrawne i tłuste dania oraz zwrócić uwagę, po zjedzeniu jakich produktów dokuczają nam wyżej wspomniane dolegliwości. Do powstawania gazów jelitowych mogą przyczyniać również takie warzywa jak: cebula, soczewica, fasola, brokuły, kapusta, groch i kalafior. Niektóre osoby skarżące się na gazy mogą cierpieć na nietolerancje pokarmowe.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić