Zaburzona praca jelit sprawia, że nasz organizm ma problem z pozbyciem się złogów kałowych, które pod postacią zbitej masy stolcowej zalegają w odbytnicy. Do przyczyn powstawania złogów można zaliczyć m.in.: niewłaściwą dietę, spożywanie zbyt małej ilości wody, zaparcia, nieprawidłowy rytm wypróżnień, nadwagę, otyłość, problemy z perystaltyką jelit, siedzący tryb życia oraz zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Osoby cierpiące z powodu złogów kałowych w jelitach często skarżą się na takie dolegliwości jak: zgaga, ból brzucha, problemy trawienne, wzdęcia, brak apetytu, zmiany skórne, obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie i nudności.
Żeby uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, powinno się przede wszystkim zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe. W tym celu należy ograniczyć do minimum spożywanie smażonego i tłustego jedzenia, potraw z grilla i żywności wysokoprzetworzonej. Z kolei do codziennego jadłospisu warto włączyć większe ilości wody, produktów bogatych w błonnik, warzyw i owoców.
Regularne sięganie po kaszę, pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, pestki dyni, kefir, nasiona lnu, naturalny jogurt, zsiadłe mleko i kiszonki wpłynie korzystnie na pracę naszych jelit i wymiecie z nich zbędne produkty przemiany materii. Poza złogami kałowymi w jelitach mogą pojawić się również gazy składające się z metanu, azotu, dwutlenku węgla i siarkowodoru. Ich nagromadzenie wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.
Żeby się ich pozbyć, należy odstawić ciężkostrawne i tłuste dania oraz zwrócić uwagę, po zjedzeniu jakich produktów dokuczają nam wyżej wspomniane dolegliwości. Do powstawania gazów jelitowych mogą przyczyniać również takie warzywa jak: cebula, soczewica, fasola, brokuły, kapusta, groch i kalafior. Niektóre osoby skarżące się na gazy mogą cierpieć na nietolerancje pokarmowe.