Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Oczyszcza żyły i chroni przed zakrzepami. Włącz do diety

12

Zakrzepica to choroba żył, która nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci. Powstawaniu zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych można zapobiegać, odpowiednio się odżywiając. Sprawdź, które produkty spożywcze zmniejszają ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych poważnych schorzeń.

Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami
Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami (Getty Images)

Produkty spożywcze zapobiegające zakrzepicy

Cytryna wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, ale to nie wszystkie jej właściwości. Ten zdrowy cytrusowy owoc poprawia również nasze krążenie i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto codziennie sięgać po wodę z cytryną albo sok z cytryny dodawać do sałatek lub innych potraw.

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym spożywanie oliwy z oliwek, utrzymuj żyły i tętnice w dobrej formie. Sprawia, że stają się bardziej elastyczne i wolne od osadów, które zakłócają swobodny przepływ krwi i zwiększają ryzyko zakrzepicy.

Awokado to kolejny produkt, który wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Posiada cenne składniki odżywcze takie jak potas, witaminę C i kwasy omega-3. Spożywanie tego odżywczego owocu trzy raz w tygodniu, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek zawiera znaczne ilości allicyny, która ma korzystny wpływ na pracę serca i układ odpornościowy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach. Zjadanie codziennie nawet jednego ząbka czosnku, zmniejsza ryzyko chorób żylnych.

Połączenie karczochów z sokiem cytrynowym, octem i oliwą z oliwek jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Karczoch zwyczajny to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie ryzyko zakrzepicy.

Seler pomaga obniżyć zawartość kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, który niekorzystnie wpływa na układ żylny. Jedzenie surowego selera lub soku z tego warzywa reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia strukturę żył i tętnic.

Picie soku z żurawiny poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Oczywiście świeża, mrożona lub suszona żurawina również skutecznie zadba o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Marchew świetnie sprawdza się w kuchni pod wieloma postaciami. Można ją jeść na surowo lub zastosować jako dodatek do różnych potraw. To zdrowe i słodkie warzywo zawiera beta karoten, który obniża prawdopodobieństwo miażdżycy, zawału serca i zakrzepicy.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zrób jeszcze w marcu. Jagoda kamczacka szybko się rozrośnie
Pukają do drzwi Polaków. Lepiej uważaj. To pułapka
USA i Izrael rozważają przesiedlenie Palestyńczyków z Gazy do Afryki Wschodniej
Szok w USA. Dziewczynka z rakiem mózgu deportowana do Meksyku
Schudła ponad 190 kg. Niewiarygodna przemiana Amerykanki
10-letnia Nikola nagle zniknęła. Pilny komunikat policji
Józef K. domaga się ponad miliona zł od Skarbu Państwa. Został uniewinniony od zarzutu pedofilii
Piękna wyspa walczy ze złodziejami. Jest decyzja
Sąsiedzi wywiesili kartkę. Nie wytrzymali. "Bardzo mi szkodzą"
Papież wciąż w szpitalu. Wiadomo w jakim jest stanie po miesiącu leczenia
Nagranie z Mazowsza. Internauci się zagotowali
W Polsce występuje niemal 3200 gatunków. Nie wszystkie są pożyteczne
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić