Produkty spożywcze zapobiegające zakrzepicy
Cytryna wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, ale to nie wszystkie jej właściwości. Ten zdrowy cytrusowy owoc poprawia również nasze krążenie i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto codziennie sięgać po wodę z cytryną albo sok z cytryny dodawać do sałatek lub innych potraw.
Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym spożywanie oliwy z oliwek, utrzymuj żyły i tętnice w dobrej formie. Sprawia, że stają się bardziej elastyczne i wolne od osadów, które zakłócają swobodny przepływ krwi i zwiększają ryzyko zakrzepicy.
Zobacz także: Zakrzepica rozwija się w ukryciu. To pierwszy objaw
Awokado to kolejny produkt, który wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Posiada cenne składniki odżywcze takie jak potas, witaminę C i kwasy omega-3. Spożywanie tego odżywczego owocu trzy raz w tygodniu, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.
Czosnek zawiera znaczne ilości allicyny, która ma korzystny wpływ na pracę serca i układ odpornościowy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach. Zjadanie codziennie nawet jednego ząbka czosnku, zmniejsza ryzyko chorób żylnych.
Zobacz także: Oczyszcza żyły. Chroni przed zakrzepicą
Połączenie karczochów z sokiem cytrynowym, octem i oliwą z oliwek jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Karczoch zwyczajny to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie ryzyko zakrzepicy.
Seler pomaga obniżyć zawartość kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, który niekorzystnie wpływa na układ żylny. Jedzenie surowego selera lub soku z tego warzywa reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia strukturę żył i tętnic.
Picie soku z żurawiny poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Oczywiście świeża, mrożona lub suszona żurawina również skutecznie zadba o kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Marchew świetnie sprawdza się w kuchni pod wieloma postaciami. Można ją jeść na surowo lub zastosować jako dodatek do różnych potraw. To zdrowe i słodkie warzywo zawiera beta karoten, który obniża prawdopodobieństwo miażdżycy, zawału serca i zakrzepicy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.