Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Oczyszcza żyły i chroni przed zakrzepami. Włącz do diety

12

Zakrzepica to choroba żył, która nieleczona może doprowadzić nawet do śmierci. Powstawaniu zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych można zapobiegać, odpowiednio się odżywiając. Sprawdź, które produkty spożywcze zmniejszają ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych poważnych schorzeń.

Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami
Oliwa z oliwek chroni przed zakrzepami (Getty Images)

Produkty spożywcze zapobiegające zakrzepicy

Cytryna wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, ale to nie wszystkie jej właściwości. Ten zdrowy cytrusowy owoc poprawia również nasze krążenie i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto codziennie sięgać po wodę z cytryną albo sok z cytryny dodawać do sałatek lub innych potraw.

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym spożywanie oliwy z oliwek, utrzymuj żyły i tętnice w dobrej formie. Sprawia, że stają się bardziej elastyczne i wolne od osadów, które zakłócają swobodny przepływ krwi i zwiększają ryzyko zakrzepicy.

Awokado to kolejny produkt, który wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Posiada cenne składniki odżywcze takie jak potas, witaminę C i kwasy omega-3. Spożywanie tego odżywczego owocu trzy raz w tygodniu, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Czosnek zawiera znaczne ilości allicyny, która ma korzystny wpływ na pracę serca i układ odpornościowy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach. Zjadanie codziennie nawet jednego ząbka czosnku, zmniejsza ryzyko chorób żylnych.

Połączenie karczochów z sokiem cytrynowym, octem i oliwą z oliwek jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Karczoch zwyczajny to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie ryzyko zakrzepicy.

Seler pomaga obniżyć zawartość kortyzolu (hormonu stresu) we krwi, który niekorzystnie wpływa na układ żylny. Jedzenie surowego selera lub soku z tego warzywa reguluje ciśnienie krwi oraz wzmacnia strukturę żył i tętnic.

Picie soku z żurawiny poprawia krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Oczywiście świeża, mrożona lub suszona żurawina również skutecznie zadba o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Marchew świetnie sprawdza się w kuchni pod wieloma postaciami. Można ją jeść na surowo lub zastosować jako dodatek do różnych potraw. To zdrowe i słodkie warzywo zawiera beta karoten, który obniża prawdopodobieństwo miażdżycy, zawału serca i zakrzepicy.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić