Śliwki umeboshi – właściwości zdrowotne
Umeboshi są bogatym źródłem kwasu cytrynowego, któremu zawdzięczają swój charakterystyczny kwaśny smak. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, potasu i manganu oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Dzięki swoim zdrowym właściwościom, piklowane śliwki wspierają prawidłową pracę wątroby. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko stanu zapalnego tego narządu i niealkoholowej choroby wątroby.
Błonnik zawarty w umeboshi wspomaga proces trawienny, a także dba o kondycję zdrowotną żołądka i naszych jelit. Owoce te są naturalną substancja oczyszczającą, pomagają pozbyć się złogów i toksyn oraz skutecznie łagodzą dolegliwości układu pokarmowego.
Zobacz także: Detoks od Lewandowskiej. Prosty przepis
Poza tym, suszone morele japońskie wykazują właściwości antynowotworowe. Ekstrakt z owoców umeboshi jest silną bronią w walce z rakiem trzustki, wątroby, skóry i piersi.
W umeboshi znajdziemy także sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz działają pozytywnie na układ nerwowy.
Obecność śliwek umeboshi w naszym menu, korzystnie wpłynie na budowę kości i uchroni nas przed osteoporozą. Polifenole, które zawierają te owoce, stymulują produkcję kolagenu tworzącego strukturę kości.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Włączenie do codziennego jadłospisu owoców umeboshi pomoże utrzymać w organizmie właściwe stężenie cukru, którego nadmiar we krwi przyczynia się do rozwoju cukrzycy.