Oczyszczają jelita. Chronią przed rakiem trzustki, wątroby i piersi
Śliwki umeboshi od setek lat są wykorzystywane w kuchni japońskiej. Są to suszone i marynowane owoce moreli japońskiej, często dodawane do potraw z białego ryżu. Dlaczego warto regularnie jeść śliwki umeboshi?
Śliwki umeboshi – właściwości zdrowotne
Umeboshi są bogatym źródłem kwasu cytrynowego, któremu zawdzięczają swój charakterystyczny kwaśny smak. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, potasu i manganu oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem
Dzięki swoim zdrowym właściwościom, piklowane śliwki wspierają prawidłową pracę wątroby. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko stanu zapalnego tego narządu i niealkoholowej choroby wątroby.
Błonnik zawarty w umeboshi wspomaga proces trawienny, a także dba o kondycję zdrowotną żołądka i naszych jelit. Owoce te są naturalną substancja oczyszczającą, pomagają pozbyć się złogów i toksyn oraz skutecznie łagodzą dolegliwości układu pokarmowego.
Zobacz także: Detoks od Lewandowskiej. Prosty przepis
Poza tym, suszone morele japońskie wykazują właściwości antynowotworowe. Ekstrakt z owoców umeboshi jest silną bronią w walce z rakiem trzustki, wątroby, skóry i piersi.
W umeboshi znajdziemy także sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz działają pozytywnie na układ nerwowy.
Obecność śliwek umeboshi w naszym menu, korzystnie wpłynie na budowę kości i uchroni nas przed osteoporozą. Polifenole, które zawierają te owoce, stymulują produkcję kolagenu tworzącego strukturę kości.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Włączenie do codziennego jadłospisu owoców umeboshi pomoże utrzymać w organizmie właściwe stężenie cukru, którego nadmiar we krwi przyczynia się do rozwoju cukrzycy.