Składniki odżywcze soku z grejpfruta
Sok z grejpfruta jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym naringiny i naringeniny, witaminy C, E i A, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor i potas. W 90 proc. składa się jednak z wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
1. Obniża poziom cholesterolu
Sok z grejpfruta zawiera flawonoidy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zwanego "złym cholesterolem", jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego cholesterolu". Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu.
2. Reguluje ciśnienie krwi
Sok z grejpfruta ma właściwości regulujące ciśnienie krwi, co jest związane m.in. z obecnością potasu, który działa rozkurczająco na ściany naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie soku z grejpfruta może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poprawy pracy serca.
3. Odchudza
Składniki zawarte w soku z grejpfruta wspomagają pracę jelit, przyczyniają się regulacji rytmu wypróżnień i przyspieszają przemianę materii, co przyczynia się do spalania kalorii i utraty masy ciała. Ponadto sok z grejpfruta zawiera błonnik, który wydłuża uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i ograniczeniu spożywanych porcji.
4. Wzmacnia odporność, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i antywirusowo
Sok z grejpfruta jest bogatym źródłem witaminy C, która jest kluczowym składnikiem wspomagającym pracę układu odpornościowego. Poza tym sok z grejpfruta wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz antywirusowe, co sprawia, że jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie infekcji. Składniki aktywne zawarte w soku z grejpfruta neutralizują szkodliwe mikroorganizmy, przyczyniając się do szybszego powrotu do zdrowia.
5. Pomaga przy zatruciach pokarmowych
Sok z grejpfruta neutralizuje szkodliwe bakterie, co sprawia, że może być stosowany jako środek wspomagający leczenie zatruć pokarmowych.
Furanokumaryny w soku z grejpfruta
Sok z grejpfruta zawiera furanokumaryny, które hamują działanie enzymu cytochromu, odpowiedzialnego za metabolizm większości leków w wątrobie. Oznacza to, że spożywanie soku z grejpfruta w trakcie przyjmowania niektórych leków może prowadzić do zwiększenia ich stężenia we krwi, co z kolei może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych.
Zdarza się również, że grejpfruty osłabiają działanie leków. Zaleca się więc konsultację z lekarzem przed włączeniem soku z grejpfruta do diety osób stosujących farmakoterapię.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.