Nasiona guarany mają dwa razy większe stężenie kofeiny niż ziarna kawy – nawet do 7 proc. Poza tym guarana zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, białko, olejki eteryczne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie tej rośliny wpływa pozytywnie na wydolność organizmu, zmniejsza zmęczenie, działa moczopędnie, przeciwdziała biegunce, reumatyzmowi i bólom głowy.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Guarana posiada właściwości termogeniczne, dzięki czemu ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i zbędnych kalorii. Kofeina obecna w guaranie skraca czas reakcji, ale nie poprawia pamięci, słabo wpływa na zdolności poznawcze i trudno stwierdzić czy poprawia nastrój. W celu zgłębienia wiedzy na temat działania guarany na organizm ludzki, badania są wciąż kontynuowane.
Stosowanie guarany nie jest zalecane osobom uczulonym na kofeinę czy taninę. Nadmierne i zbyt częste spożywanie tej rośliny skutkuje przedawkowaniem kofeiny. Wówczas mogą pojawić się bóle i zawroty głowy, bezsenność, nerwowość, wymioty, skurcze i drżenia mięśni, a nawet padaczka. Dlatego niewskazane jest łączenie guarany z innymi substancjami pobudzającymi np. z kawą. Osoby szczególnie narażone na wystąpienie osteoporozy, również powinny unikać nadmiaru kofeiny, który powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu.
Ponadto nadmiar kofeiny może nasilać objawy wrzodów żołądka i i utrudniać wchłanianie cennych składników odżywczych przez organizm. Osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi także powinny zachować ostrożność przy stosowaniu suplementów z guaraną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl