Właściwości składników koktajlu:
1. Kefir
Kefir jest produktem fermentacji mleka, będący doskonałym źródłem probiotyków.
Probiotyki są niezbędne dla zdrowia układu trawiennego, poprawy mikroflory jelitowej i przyczyniają się do poprawy odporności. Kefir jest również źródłem białka i wapnia, co czyni go doskonałym składnikiem wspierającym zdrowie kości.
2. Kakao
Kakao (bez cukru!) przede wszystkim dodaje napojowi smaku, ale jest również źródłem polifenoli, które są potężnymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając starzeniu się komórek i przyczyniając się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
3. Płatki owsiane
Płatki owsiane dodają koktajlowi tekstury i są doskonałym źródłem błonnika oraz wielu ważnych witamin i minerałów. Błonnik pomaga regulować trawienie i utrzymać uczucie sytości na dłużej, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała.
4. Siemię lniane
Siemię lniane jest kolejnym składnikiem, który zawiera błonnik. Jest przy tym bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe, których spożywanie jest ważne dla zdrowia serca i mózgu. Należy pamiętać, by jeść je świeżo zmielone! Ziarenka jedzone w całości nie dostarczą nam kwasów omega-3.
5. Śliwki
Śliwki pełne są błonnika oraz witamin i minerałów, takich jak witamina C i potas. Nazywane są naturalnym środkiem przeczyszczającym, pomagają w regulacji trawienia i przyczyniają się do dobrej kondycji naszego ciała.
Przepis na sycący i odchudzający koktajl
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 1,5 łyżeczki kakao w proszku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 6 suszonych śliwek
Przygotowanie:
Przygotowanie porannego koktajlu warto rozpocząć wieczorem. Wystarczy wtedy wykonać dwa kroki:
1. W kubku wymieszaj kefir, kakao w proszku i płatki owsiane. Miksturę włóż na noc do lodówki.
2. Włóż śliwki do ciepłej wody, również odłóż na noc.
Rano wystarczy:
1. Zblendować śliwki gładką masę (można dodać trochę wody użytej do namaczania dla uzyskania dodatkowej słodyczy).
2. Dodać je do kefiru, kakao i płatków.
3. Dosypać świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.