Mykotoksyny są trującymi substancjami, które najczęściej znajdziemy w żywności. Powstają w pleśni, więc powinniśmy zwracać uwagę na świeżość artykułów spożywczych w naszej kuchni. Pleśń atakuje głównie produkty mleczne, świeże warzywa i owoce, przetwory oraz pieczywo.
Czytaj także: Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj ich
Według ekspertów najbardziej niebezpieczną mykotoksyną jest aflatoksyna, którą mogą zawierać zboża i orzechy. Kolejną toksyną z tej grupy jest patulina, którą można znaleźć w owocach. Żeby uniknąć spożywania tych niebezpiecznych dla organizmu substancji, należy dokładnie obejrzeć produkt przed jego zjedzeniem.
Uwaga! Nawet jeżeli odkroimy spleśniałą część owocu lub chleba to i tak nie uchronimy się przed mykotoksynami. Nawet mały fragment jedzenia, pokryty pleśnią oznacza, że cały produkt może być już nią przesiąknięty. W pestkach także mogą znajdować się mykotoksyny, które są w stanie zainfekować całą powierzchnię owocu lub warzywa.
Zobacz także: Lepiej ich nie kupować. Są toksyczne
Mykotoksyny są niewidzialne dla ludzkiego oka i mogą znacznie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Te związki chemiczne mogą wpływać negatywnie na nasz układ oddechowy, pokarmowy i odpornościowy oraz powodować alergię i poważne zatrucia.
Według naukowców mogą pobudzać rozwój komórek nowotworowych.
I chociaż pozbycie się spleśniałego jedzenia jest niezwykle ważne, to nie uchroni całkowicie naszego organizmu przed mykotoksynami. Te trujące związki mogą również występować wewnątrz budynków, w których rozwijają się pleśń i grzyby. Mieszkając w takich pomieszczeniach wdychamy toksyny zawarte w wilgotnym powietrzu. Zwracajcie koniecznie uwagę na jakość miejsc, w których przebywacie.
Zobacz także: Zjedz na kolację. Tej nocy wyśpisz się jak dziecko
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl