W czosnku znajdziemy potas, wapń, chrom, kobalt, nikiel, witaminę A, C, witaminy z grupy B, aminokwasy, saponiny, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Jednym z najcenniejszych elementów, jakie zawiera czosnek, jest allicyna, która jest naturalnym antybiotykiem. Substancja ta uwalnia się, gdy zgnieciemy lub pokroimy ząbek czosnku.
Zobacz także: Zostaw na 3 tygodnie w słoiku. Naturalny antybiotyk
Najzdrowszy jest czosnek jedzony na surowo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci większość swoich prozdrowotnych właściwości. Czosnek wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Nie tylko podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje, ale także łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Udrożnia drogi oddechowe, obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie i rozgrzewa nasz organizm. Kolejnym powodem, dla którego warto codziennie jeść jeden ząbek czosnku, jest jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Regularne sięganie po tę leczniczą roślinę pomoże obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, ponieważ rozbija trójglicerydy i blaszki miażdżycowe, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Po surowy czosnek powinny sięgać również osoby z nadciśnieniem.
Zobacz także: Popularny błąd. Czosnek straci cenne właściwości
Stała obecność czosnku w naszym jadłospisie, może także chronić przed rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. Wyniki badań przeprowadzonych przez włoskich naukowców potwierdziły, że spożywanie przynajmniej siedmiu ząbków czosnku w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko nowotworu okrężnicy o 25 proc.
Czosnek sprawdza się również w profilaktyce raka gardła, jamy ustnej, jajników i nerek. Poza tym ta popularna roślina wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wzmacnia kości i stawy, poprawia wygląd naszej skóry. Ponadto czosnek odmładza mózg i obniża prawdopodobieństwo wystąpienia demencji i choroby Alzheimera w późniejszym wieku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.