Zdaniem ekspertów żywieniowych po ukończeniu 40. roku życia można wyglądać nawet o 10 lat młodziej. Jeśli chcemy odmłodzić i wzmocnić naszą skórę powinniśmy przede wszystkim zdrowo się odżywiać.
Odpowiednia ilość antyoksydantów regularnie dostarczana do organizmu opóźnia procesy starzenia. Jednym z produktów spożywczych, które zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy, jest rzeżucha. Wyniki badań naukowych potwierdziły, że codzienne dodawanie dwóch łyżek rzeżuchy do ulubionych potraw przez miesiąc może zredukować zmarszczki na skórze nawet o 40 proc.
Zmarszczki można zlikwidować również w gabinecie medycyny estetycznej. Wprawdzie ten sposób od razu przynosi oczekiwane rezultaty, ale działa tylko punktowo. Na odmładzające efekty właściwej diety trzeba poczekać nieco dłużej, jednak jest to metoda bardziej skuteczna.
Czytaj także: Obniża cukier, wspomaga trzustkę. Wystarczą dwie łyżki
Włączenie przeciwutleniaczy do naszego codziennego jadłospisu zadziała nie tylko na zmarszczki skóry twarzy, ale także korzystnie wpłynie na kondycję organów wewnętrznych. Poza tym antyoksydanty niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Naukowcy opracowali skalę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), która informuje nas, o tym ile antyoksydantów zawiera dany pokarm. Produkty spożywcze, które mają w sobie najwięcej tych cennych substancji to mielone goździki, cynamon, kurkuma, jagody, maliny, borówki, imbir, awokado, pestki słonecznika i dyni.
Żeby odzyskać młody wygląd, możemy również zastosować domowy preparat. W tym celu do owsianki dodajemy posiekany krwawnik. Wzmacniająca i łagodzącą mieszankę kładziemy na skórę twarzy na 20 minut i zmywamy letnią wodą.
Poza zdrową dietą warto pamiętać także o regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu i technikach relaksacyjnych.
Czytaj także: Objaw nieuleczalnej choroby. Zwróć uwagę na ten kształt
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.