Właściwości cebuli
Cebula doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Poza tym jest jednym z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę A, E, K witaminy z grupy B, siarkę, cynk, magnez, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem, kwercetynę i błonnik pokarmowy.
Dzięki obecności wielu cennych składników warzywo to wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwcukrzycowe i przeciwutleniające. Ponadto tym usprawnia pracę układu immunologicznego i reguluje ciśnienie tętnicze. Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Zawarte w tym polarnym warzywie antyoksydanty chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. Oto przepis na leczniczy preparat na bazie cebuli i innych prozdrowotnych produktów.
Do przyrządzenia syropu cebulowego będziemy potrzebować:
- 1 dużej cebuli,
- 1 cytryny,
- 2-3 cm korzenia imbiru,
- odrobiny miodu naturalnego,
- pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy.
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Najpierw należy obrać cebulę i pokroić w piórka. Potem cytrynę kroimy wzdłuż na pół i na plasterki. Wcześniej obrany korzeń imbiru siekamy na cienkie plastry. Składniki układamy warstwami w naczyniu, aż do ich całkowitego zużycia. Całość zalewamy miodem i posypujemy kurkumą. Pojemnik przykrywamy folia i stawiamy blisko kaloryfera.
Po upływie 3 dni odcedzamy syrop i wstawiamy do lodówki. Preparat nie tylko podnosi odporność, ale zwalcza również objawy infekcji takie jak kaszel, ból i stan zapalny gardła czy zapalenie krtani.
W celach profilaktycznych zażywamy jedną łyżkę mikstury w ciągu dnia. Z kolei w przypadku przeziębienia spożywamy trzy łyżki dziennie. Ze względu na właściwości wykrztuśne, ostatnią porcję syropu łykamy nie później niż 3 godziny przed snem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.