Czerwone warzywa
W marchewce i buraku znajdziemy flawonoidy i karoten. Są to substancje, które usprawniają pracę wątroby, dlatego warto sięgać regularnie po te popularne polskie warzywa. Do swojej diety warto włączyć również pomidory i szpinak. Zawarty w nich glutation stymuluje działanie enzymów oczyszczających wątrobę z toksycznych substancji. W pomidorach znajduje się także likopen zmniejszający ryzyko raka wątroby.
Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste są bogatym źródłem chlorofilu, dzięki czemu pobudzają wytwarzanie żółci i pomagają zneutralizować pestycydy, ciężkie metale i inne toksyny gromadzące się w naszym organizmie. Z kolei substancje obecne w kalafiorze, brokułach i innych warzywach krzyżowych biorą udział w produkcji glukozynolanów, które oczyszczają wątrobę.
Owoce
W trosce o naszą wątrobę nie powinniśmy zapominać o jabłkach, grejpfrutach, cytrynach, limonkach i awokado. Witaminy obecne w tych owocach oczyszczają i pomagają zregenerować uszkodzoną wątrobę. Wpływają również pozytywnie na nasze jelita i podnoszą odporność organizmu.
Przyprawy i ziarna
Znana wszystkim kurkuma wykazuje właściwości detoksykacyjne i antynowotworowe. W profilaktyce chorób wątroby doskonale sprawdzają się też orzechy włoskie, komosa ryżowa, proso i gryka. Dlatego, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, te produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni.
Mniszek lekarski
Przez wiele osób jest uważany za chwast, co nie oznacza, że nie warto skorzystać jego prozdrowotnych właściwości. Napar na bazie tej rośliny stymuluje produkcję aminokwasów, rozkłada tłuszcze, chroniąc tym samym wątrobę przed uszkodzeniem.
Czosnek
Ten naturalny antybiotyk pobudza do działania enzymy wątrobowe, co sprawia, że toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Zawarta w czosnku allicyna i cenne sole mineralne skutecznie oczyszczają wątrobę, zapobiegają stanom zapalnym i usprawniają pracę układu immunologicznego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.