Kapusta pekińska powinna być obecna szczególnie w codziennym jadłospisie osób cierpiących na problemy z serce. W tym rodzaju kapusty znajdziemy znaczne ilości potasu – mikroelementu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwionośnego. Odpowiednie stężenie tego bezcennego pierwiastka pomaga wyregulować ciśnienie tętnicze i dba o dobrą kondycję serca.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Pekinka zawiera również prowitaminę witaminy A czyli beta-karoten. Dlatego regularne sięganie po kapustę pekińską zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka i zwyrodnienia plamki żółtej, a także poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kolejną zaletą kapusty pekińskiej jest mała zawartość kalorii, a za posiada sporo witamin i mikroelementów. Osoby borykające się z nadwagą i otyłością koniecznie powinny włączyć surówkę z pekinki do swojej diety odchudzającej.
Kapusta pekińska podnosi także odporność naszego organizmu na infekcje dróg oddechowych, dzięki zawartości witaminy C. Najwięcej tego silnego przeciwutleniacza znajdziemy w kimchi, czyli koszonej kapuście pekińskiej.
Kapusta pekińska to nie tylko idealny dodatek do obiadu. Ten gatunek kapusty może być również głównym składnikiem pysznych potraw podawanych zarówno no zimno, jak i na gorąco.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.