Czerwone mięso
Lekarze i eksperci żywieniowi całego świata ostrzegają przed regularnym sięganiem po czerwone mięso. Ten rodzaj żywność jest bogaty w cholesterol i tłuszcze nasycone, co prowadzi do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta, w której występuje duża ilość wieprzowiny wołowiny, jagnięciny i baraniny, podnosi ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, a także raka jelita grubego, prostaty i trzustki.
Fast foody
Tego rodzaju produkty spożywcze, jak sama nazwa wskazuje, są szybko przygotowywane i podawane na miejscu. Frytki, hamburgery, hot dogi czy smażony kurczak nie dostarczają do organizmu praktycznie żadnych cennych elementów, za to fundują nam mnóstwo pustych kalorii. Ponadto znajdziemy w nich znaczne ilości tłuszczu, węglowodanów i soli. Fast foody szkodzą nie tylko naszemu sercu, ale również sprzyjają tyciu i przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych w przewodzie pokarmowym.
Gazowane napoje
Napoje gazowane zawierają duże ilości cukru, którego nadmiar w codziennym jadłospisie powoduje rozwój wielu poważnych chorób. Stała obecność napojów typy cola czy kolorowej oranżady w diecie podnosi ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i złego cholesterolu LDL we krwi. Sięgając po tego typu trunki, pamiętajmy, że w ten sposób zwiększamy ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, nadwagi, otyłości, chorób wątroby i nowotworów. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zastąpić napoje gazowane wodą z dodatkiem cytryny lub sokiem ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.