Owoce zanurzone w syropie i zamknięte w słoikach, na pólkach sklepowych wyglądają naprawdę apetycznie, co sprawia, że mamy ochotę zaraz po nie sięgnąć. Należy jednak uświadomić sobie, jakie szkodliwe składniki mogą znajdować się w tych owocowych przysmakach. Bardzo często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, który wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie naszej wątroby, podnosi stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jedzenie tak przygotowanych owoców sprawia również, że cały czas jesteśmy głodni, a to sprzyja nadwadze i otyłości. Poza tym te artykuły są prawdziwą bombą kaloryczną i zawierają znaczne ilości cukru, więc osoby będące na diecie powinny całkowicie wyeliminować je z jadłospisu. Dietetyk Ewa Białecka ostrzega, że nadmiar cukru w diecie może wpływać negatywnie na uzębienie, prowadzić do hiperglikemii, powodować nadpobudliwość, stany zapalne organizmu i inne dolegliwości.
Owoce w syropie są sprzedawane nie tylko w słoikach, ale także w puszkach, w których znajduje się szkodliwe dla organizmu aluminium. Podczas procesu produkcyjnego tego rodzaju opakowań stosuje się również bisfenol A (BPA).
''Przypuszcza się, że BPA ma negatywny wpływ na działanie układu hormonalnego i nerwowego. Co więcej, BPA może przyczyniać się do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość i zaburzenia pracy serca'' – ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Ewa Białecka.
Ekspert radzi, że najlepiej samodzielnie przygotować przetwory owocowe, wówczas unikniemy spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, namiaru cukru i sztucznych dodatków. Oczywiście najzdrowszym rozwiązaniem jest jedzenie świeżych owoców pochodzącego ze sprawdzonego źródła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl